• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

ÇARPIK ŞEHİRLEŞMEYLE BİRLİKTE CAMİKONDULAR ORTAYA ÇIKTI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, hızlı şehirleşmeyle gecekondularla birlikte camikondular oluştuğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Biz camilerimizi imar ederiz camilerimiz de bizi imar eder." diyerek, hızlı şehirleşmeyle gecekondularla birlikte camikondular oluştuğunu kaydetti.

Ankara Altındağ ilçesinde belediyenin yaptırdığı 4 adet küçük mahalle camiinin açılışına katılan Mehmet Görmez, Mimar Sinan Camii açılışı önce vatandaşlara hitap etti. Görmez, her insanın göğüs kafesinde sakladığı bir kabe olduğunu belirterek, "Biz ona kalp diyoruz. Bütün mabetler, o göğüs kafesimizdeki o kabeyi, o mabedi yeniden inşa etmek, imar etmek için aslında vardır. Hazreti Mevlana diyor ki; ‘Kabe, Azer oğlu İbrahim’in yaptığı bir binadır. Kalp ise Allah’ın yaptığı bir binadır.’ Dolayısıyla göğüs kafesinde hepimizin sakladığı ve bizim varlığımızın anlamını ihtiva eden kalbimiz ile mabet arasında ilişki vardır. Bütün bu camiler, bizim kalbimizi imar etmek için vardır." dedi.

"CAMİ İMAR ETME GÖNÜL İMAR ETME İLİŞKİSİ"

Yüce Kur’an’da insanın yaratış gayesini anlatan çok kısa bir ayeti kerimeye işaret eden Görmez, şöyle devam etti: "Sizi ben topraktan, sizi ben yerden yarattım ve sizden toprağı imar etmenizi istedim Allah bizi yerden yarattı ve bizden yeryüzünü imar etmemizi istedi. yine Kur’an-ı Kerim’de yine ‘Camileri ancak Allah’a iman edenler, ahirete iman edenler , namazı dosdoğru kılanlar , zekatlarını verenler, Allah’tan başka hiç kimseden korkmayanlar imar ederler’ ayeti vardır. Cami imar etmek ile gönül imar etmek arasındaki ilişkiye dikkat çekmek için bu ifadeleri kullanıyorum."
"Biz camilerimizi imar ederiz camilerimiz de bizi imar eder." diyen Mehmet Görmez, camiden uzak kalındığı zaman kalplerin de imarsız kalacağını ifade etti.

"CAMİLER ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK SİMGESİ"

Görmez, "Camiler sadece ibaret mekanları değil. Biz orada sevmeyi, saf tutmayı, aynı hizada durmayı, aynı kıbleye dönmeyi öğreniriz, kalplerimizi, ruhlarımızı birleştirir, kaynaştırırız. Camilerimiz aynı zamanda birlik mekanımız, bilgi mekanımız. Rabbimizi, kitabımızı öğreniriz, kainatın Allah’ın ayetlerinden oluştuğunu öğreniriz. Aynı zamanda özgürlük mekanımız. Bizim bağımsızlığımızın simgeleri. Yeryüzünde camiyi, mabedi, ezanı, istiklal marşına yerleştirmiş başka bir millet yok." şeklinde konuştu.

"CAMİ İNŞAA ETMEKLE İMAR ETMEK AYNI ŞEY DEĞİL"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, cami inşa etmekle imar etmenin aynı şey olmadığını belirterek, "Caminin içine girdiğimizde o zaman biz camileri imar edeceğiz. Cumhuriyet tarihi boyunca çok hızlı şehirleşen bir toplum olduk. Şehirler metropol, megapollere dönüştü. Ancak buraları planlarken camilerimizi birlikte planlamayı unuttuk. Onun için gecekondularla birlikte camikondular oluştu. Her ilde, her büyükşehirde sadece bu işi sadece birkaç hayırsever vatandaşın sırtına yıktık. Camilere yardım toplayan amcalar görürdük. Kimseyi düşünmeden, mimarı da olmayan daracık yerler yaptık, oralarda ibadetler yaptık. Ama şimdi artık şehirlerimizi, camilerimizi planlamada yeni bir takım gelişmelerin mutluluğunu yaşıyoruz. Camilerimizi planlarken; tarihimizde dünyaya mimarinin en güzel eserlerini vermiş bir milletin çocukları olduğumuzu unutmamalıyız. Camilerimizi planlarken camilerin kusura bakmasınlar sadece beli bükülmüş ihtiyarlara hitap eden bir mekan olarak tasarlamanın, tasavvur etmenin ne kadar büyük bir yanlışlık olduğunu hatırlamalıyız." dedi.

"KALBİMİ YARALAYAN MESAJLAR"

Toplumun yarısı kadınlardan oluştuğunu hatırlatan Görmez, şunları dile getirdi:
"Kadınlarımızı ihmal etmemeliyiz. Günde kalbimi yaralayan iki tane mesaj alırım, bu mesajlar hanımefendilerden gelir. Mesajlarda; ‘Şehirde işim vardı, namaz vakti gelir, ezan okunur, cami kadınlara hitap etmiyor. Allah’ın mabetleri sadece erkekler için mi yapılır’, ‘Allah’ın kadın kullarına uygun bulduğunuz yer camilerde ayakkabılıkların bulunduğu yer mi’ hocam diye soruyorlar.
Gençlerimizin, kadınlarımızın, çocuklarımızın, herkesin içeri girdiğinde kalben kendisini ait hissettiği en güzel yerinde ibadet edebilme imkanına sahip olduğu camiler olarak tasavvur etmeliyiz. Sadece namaz kılma mekanı olarak da onu tasarlamamalıyız. Oralarda gençlerin ödevler yaptığı yerler, kütüphaneler olmalı, koşuşturduğu, oynadığı yerler olmalı."
Mehmet Görmez son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurtdışında inşa ettiği cami projelerinden söz ederek, en son Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da cami yapmayı planladıklarını söyledi.

Kaynak: cihan haber a


974 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ