• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

İSLAM İLE 'YÜKSEL'EN ŞEHİD...ŞEHADET'TE 35. YIL

21'inde bir şehit Metin Yüksel...

35 yıl oldu… 35 koca yıl… İstanbul’da Fatih Camii’nde bir Cuma çıkışı şehit edileli Metin Yüksel… Yüreği yangın yeri, yüreği Allah için, İslam için, Milli Görüş için çarpan bir yağız delikanlı. Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta, Fatih Camii’nde Allah-u Ekber diyerek teslim etti ruhunu Rabbine…

Yıl 1958, tarih 17 Temmuz, yer Bitlis… İslam Âlimi Sadrettin Yüksel’in kendi gibi ileride bir dava adamı olacak olan bir evladı dünyaya geliyor. Adı Metin Yüksel… Hayatını İslam’a adayan ve hayatını bu uğurda feda eden bir dava adamı, bir yiğit şehit.

İlk Dinî Eğitimi Babasından Aldı

17 Temmuz 1958’de Bitlis’e bağlı Kolongo’da doğdu Metin Yüksel, İslâm âlimi Sadrettin Yüksel’in oğlu olan Şehit Yüksel, dokuz yaşında ailesiyle İstanbul’un Fatih İlçesi’ne yerleşti. Metin Yüksel, Hüsam bey Mahallesi’ndeki Akşemseddin İlkokulu’nda ilköğrenimini tamamladı. Daha sonra Sinanağa Mahallesi’ndeki Gelen Bevi Ortaokulu’na kaydoldu. Bu arada babasından Kur’an-ı Kerim ve temel İslâmi bilgilerle alakalı dersler alır. Yüksel, ortaokul 2. sınıfa geldiğinde ortaokula devam etmek istemez ve okulunu bırakır. Ortaokulu bıraktıktan sonra o dönem İslâmi camiada aktif olan teşkilatların çalışmalarına katılmaya başlar. Bir dönem MTTB’nin içinde bulunur. 1976 yılına gelindiğinde MTTB’deki çalışmalar Metin Yüksel’i tatmin etmez.

En Aktif Akıncılar Teşkilatı Üyesiydi

O yıllarda yeni kurulmaya başlanan Akıncılar Teşkilatı’nın şube açma iznini alır ve bazı arkadaşlarıyla birlikte Fatih Akıncılar Teşkilatı’nı kurarlar. Fatih Akıncılar Teşkilatı kısa bir zamanda Türkiye’nin en aktif Akıncılar teşkilatı haline gelir. Metin ve arkadaşları bir taraftan siyasal çalışmalar yaparken, diğer taraftan da birtakım sosyal faaliyetlerle uğraşırlar. Salı ve Perşembe günleri çevredeki yoksul ailelerin hasta çocuklarının muayene edilmeleri için Akıncılar teşkilatına doktorlar getirilir. Doktorların tavsiye ettiği ilaçlar çevredeki eczanelerden yardım olarak tedarik edilir ve bölgenin fakir insanlarına dağıtılır.

Ölmek Var, Dönmek Yok

Fatih Akıncıları kısa bir zamanda yaptıkları sosyal çalışmalarla bölge halkının sevgisini kazanır. Fatih Akıncıları’nın bölgedeki etkinliklerinden rahatsız olan birtakım sol gruplar Darüşşafaka Lisesi ve Fatih İmam Hatip Lisesi’ndeki Akıncı öğrencileri rahatsız etmeye başlarlar. Metin Yüksel ve arkadaşları bu rahatsızlıkları engellemek için, rahatsız edilen öğrencileri korumaya alırlar. 26 Ekim 1977 günü Darüşşafaka Lisesi’nin önünde Metin Yüksel ve 3 arkadaşı 8 komünistin silahlı saldırısına uğrar. Metin Yüksel ikisi midesine, biri de dizine olmak üzere 3 kurşun yarası alır. Hemen Vakıf Gureba Hastanesi’ne kaldırılıp tedavisi yapılır. Metin Yüksel artık; davası uğruna yaralanmış bir gençtir. Bu olay Metin Yüksel’in çalışmalarının daha da artmasına neden olur.

Her Faaliyette, Yüksel Hep Önde

Fatih’teki çalışmalarını ülke geneline yayarak, Anadolu’daki Akıncılarla tecrübe ve bilgilerini paylaşır. Artık seminerler, mitingler, gösteriler Metin Yüksel’in bütün hayatını kapsar. Metin ve arkadaşları o dönem İslâmî kesimin etkin yayın organları olan Gölge, Akıncılar, Akıncı Güç, Sebil gibi dergilerin halka ulaşması için büyük çaba sarf ederler. Metin Yüksel yapılan her çalışmada hep en öndedir. Kendinden yaşça büyük pek çok Akıncı yapılan çalışmalarda Metin Yüksel’e tabi olurlar. Artık Metin Yüksel, Fatih’in efsane delikanlısıdır. Fatih denince dostlarının ve düşmanlarının aklına Metin Yüksel ismi gelir. Onun yiğitliği, fedakârlığı, davasına olan bağlılığı dilden dile dolaşır.

Cami Avlusunda Saldırı

Metin’in bu çalışmaları o dönem Fatih’te etkin olmak isteyen kavmiyetçileri rahatsız eder. Metin Yüksel birkaç defa kıstırılarak tehdit edilir. Metin bu tehditlere aldırmadan İslâmî çalışmalarını sürdürür. Metin’in çalışmalarını engelleyemeyen kavmiyetçiler, artık onu ortadan kaldırmaya karar verirler. Çünkü Metin, onların Fatih’e hâkim olmalarının önündeki en önemli engeldir. 23 Şubat 1979 tarihinde Cuma namazı çıkışı Metin Yüksel Fatih Camii’nin avlusunda kavmiyetçilerin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna aldığı üç kurşun yarasıyla Allah-u Ekber diyerek yere yığılan Metin Yüksel,  oracıkta canını Rahman’a teslim etti. 

METİN YÜKSEL KİMDİR?(17 Temmuz 1953--23 Şubat 1979)
17 Temmuz 1958 yılında Bitlis iline bağlı Kolongo yaylasında dünyaya geldi. Babası, İslâm dünyasındaki tanınmış İslâm âlimlerinden Mollâ Sadreddin Yüksel hocaefendi, annesi ise, doğunun meşhur şeyhlerinden Norşinli Şeyh Masum Efendi’nin kerimesidir.
Ailecek hicret edip İstanbul’a geldiklerinde Metin dokuz yaşındaydı. Fatih semtine yerleşiyorlar ve aynı yıl Metin Yüksel Akşemseddin ilkokuluna kaydoluyordu. Daha sonra Gelenbevi ortaokuluna devam eder. ortaokulu devam ederken ikinci sınıftan sonra bırakmak ister. Babasının bütün ısrarlarına rağmen okulu bırakır ve İslâm ilmi tahsilini başta babası olmak üzere birçok yakınından alır.
 
METİN YÜKSEL’İN CİHADI
Bundan sonra Metin Yüksel’i hep cihad faaliyetleri içinde görüyoruz. Hemen hemen Türkiye’nin her bölgesine koşar. En baştadır, en öndedir mitinglerde, yürüyüşlerde. İslâm’ı tebliğ için afiş yapıştırmalar.
Mahalle çevresinde İslâm Cemiyeti kurmuştu Metin Yüksel, hatta mühür bile yaptırmış, mahalledeki, çevredeki insanları İslâm Cemiyet’ ine kaydediyordu. Üye yapıyor, kitap veriyordu. Evinin bir odasını mescid yapmış, tahtadan vaaz kürsüsü, müezzin mahfeli, minber yapmıştı. Mahalledeki çocukları çağırıyor, namaz kılıyor ve mevlüt okuyorlar, sonunda da şeker dağıtıyorlardı. Metin Yüksel’in faaliyetleri bunlarla bitmiyor. Fatih akıncılar derneğini kuruyor ve başkanı oluyordu. Bir yerde miting olsa bütün gün çalışıp bunun afişlerini hazırlayıp İstanbul’un afişler ile donatılması işini ayarlıyordu.
Dernekte haftalık seminerler oluyordu. Yazın hava sıcak olduğu için her hafta oluyordu bu seminerler. Bunların yanında bir de “dispanser” açılmıştı. Doktorlar geliyor halka iki gün ücretsiz bakıyorlardı. 
Metin Yüksel dünyaya açılmıştı. İran’dan haberler alıyordu ve şehid olmasaydı İran’a gidecekti. Hatta ” Yaşasın İran Müslümanlarının Zâlim Şah’a karşı Direnişi” gibi birkaç yazı yazmıştı.
Afişleri kendisi çiziyor, bayrakları kendisi boyuyor ve güzel karikatürler yapıyordu. Yetenekli ve kabiliyetliydi. Karikatürlerini Şevket Eygi “büyük gazetesi” nde neşrederdi.
METİN YÜKSEL’İ NİYE ŞEHİD ETTİLER?
Bunlarla Fatih semti artık kurtarılmış bir bölgeydi. Bu da komünistlerin, faşistlerin vb. idolojilere ait grupların hoşuna gitmiyordu. Çünkü Fatih semti tamamıyla bunlardan temizlenmişti. Sürekli tehdit ediyorlar ve geceleri silahlar sıkıp kaçıyorlardı.
METİN YÜKSEL’İN ŞEHADETİNİN HABERCİSİ
İlk kurşunu 26 Ekim 1977 senesi Salı günü saat 19:00 civarında İstanbul Daruşşafaka Lisesi önünde sekiz kişilik bir komünist grubun silahlı saldırısına uğradığında almıştı. Çıkan çatışmada ikisi karnından olmak üzere üç kurşun yarası alır. Guraba hastanesinde tedavi altına alınıp ameliyat olur. Bir hafta hastanede kalarak sonunda iyileşir. Burada bir olay olur. Ameliyat masasına yattığında doktorların ameliyat için pantolonunu keseceğini anlayınca , ayağa kalkar ve bir tane pantolonum var der , pantolonunu çıkarıp ameliyat masasına tekrar yatar. Daha sonra onu vuranlarda İslâm’a teslim olurlar, kardeş olurlar.
Hiçbir şey yıldırmaz Metin Yüksel’i içindeki şehadet aşkıda bitip tükenmez. Sürdürür cihadını her yeri dolaşarak sloganlarla… “Şehadet Şehadet Sururi İnkılâbest” , “şehadet bir çağrıdır tüm nesillere ve çağlara”der .
 
METİN YÜKSEL’İN ŞEHİD EDİLMEDEN ÖNCEKİ SON ZAMANLARI
Metin Yüksel şehid edilmeden son zamanlarında hep bir dergi çıkarma fikri vardı. Ekonomik durumu müsait olmadığı için yapamadı. Bir dergi kapağı hazırlamıştı konusu da “şehadet”ti.
Şehadet şerbetini içmeden bir gün önce İzmir’e gitti. İzmir’e gitmesinin asıl nedeni şuydu; Mehdi Pur, İran konsolosluğunda bir toplantı yapacaktı. Metin’ide çağırmıştı . Metin İzmir’e onun için gitmişti. Perşembe akşamı İstanbul’a dönmüştü.
 
PERŞEMBE GÜNÜ FATİH SEMTİNDE NE OLMUŞTU?
Akıncıların devamlı gidip geldikleri Fatih’deki hacılar kahvesi faşistler tarafından taranarak baskın yapılmış, bazı Müslümanlar yaralanmışlardı. Daha sonra kahve çıkışında faşistler tarafından ikinci bir saldırı daha yapılmış, demir çubuklarla Müslümanlar hunharca dövülmüştü. Bunların arasında Metin Yüksel’in ağabeyi Müfit Yüksel’de vardı. Bir gün sonra olaylar çıkacağı belliydi zaten.
 
METİN YÜKSEL’İN ŞEHADETİ
23 Şubat 1979 tarihinde tüm uyarılara rağmen Metin ve arkadaşları Cuma namazına silahsız gitmişlerdi. Faşistlerden bazıları Metin’i takip etmek için namaz kıldılar. Diğerleri ise sinsice pusularını kurmuştu. Cuma namazının bitmesinden sonra herkes çıkıyordu. Metin namazdan sonra sünnetleri kılar, duasını yapar ve camiden çıkar. Avluya geldiği sırada “Metin” diye bir ses işitir ve sol elini uzatarak gel konuşalım der demez alnına müslüman’ım diye geçinen zalimlerin kurşunu isabet eder, sol ayağı bükülür ve yere düşer. Gözü dönmüş zalimler yere düşen Metin’i kin ve nefret kusarcasına , hunharca bir eda ile kurşunları alnına sayıyorlar ve ağzından getirdiği tekbirle dalga geçerek kaçıyorlardı.
Metin Yüksel o anda şehadet şerbetini içmişti. Yaradanının huzuruna varmıştı, hastaneye kaldırmışlardı ama O çoktan şehid olmuştu. Babası Sadreddin Yüksel ağlayarak yanına gelenleri teselli ediyordu
Zalimler daha kısa bir süre önce Edirne’de Erdoğan Tuna kardeşimizi on altı bıçak darbesi ile şehid etmişlerdi. Şehid kardeşimizin vücudundan çıkarılan kurşunlar dört değişik silaha aitti.
METİN YÜKSEL’İN DEFNEDİLİŞİ
Pazar günü öğle saatlerinde Fatih camisine akın akın gelen Müslümanların hüzünlü toplantısına şahit oluyordu herkes, ikindi namazı yaklaşırken tabut omuzlar üzerinde camiye getirildi. Allahû Ekber nidalarıyla karşılandı. İkindi namazında Müslümanlar dışarıda mermerler ve çimenler üzerinde saf bağladılar. Cenaze namazını Mahmud Efendi kıldırdı. Hoca’nın sualine “iyi biliriz” diye haykırırken kardeşleri gözyaşlarını tutamıyorlardı. Ellibin müslümanın katıldığı cenaze namazından sonra İstanbul-Edirnekapı Necatibey Şehidliğinde (Ortabağ mezarlığı 1407 No.lu yer) toprağa verildi.
Baş ucundaki mezar taşına Arapça dörtlük yazılıdır, Türkçeye çevirisi şöyledir;
Yarab! Ruhum, konuk olarak sana geldi
Sen afv-u mağfiretini ona ikram buyur.
Ruhum azabından korktuğu gibi rahmetinden’de ümitlidir
Sen, onu hayal kırıklığına uğratma.
ŞEHADETİNİN ARDINDAN SONRA BASIN ORGANLARI
Metin Yüksel’in şehadetinin ardından gazeteler, dergiler günlerce, haftalarca hatta aylarca Metin Yüksel’den söz etti. Bitip tükenmeyen taziye mektupları şehadetinden kaç ay sonra bile devam ediyordu. Her sene şehadetinin gününde Fatih camii avlusunda anmalar, kabri başında fatihalar okumalar ve şehadet geceleri düzenleniyordu. Fatih camii avlusu kırmızılara boyanıyor ve şehidimiz anılıyordu. Bu günde devam etmektedir ve inşallah bundan sonra da devam edecektir. 
ŞEHADET BİR ÇAĞRIDIR TÜM NESİLLERE VE ÇAĞLARA
 


1150 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ