• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

KUR'AN EĞİTİM VE ÖĞRENİMİNE YÖNELİK YÖNERGE YAYINLANDI


Yönergeyi bilgisayarınıza indirmek için TIKLAYINIZ

 

KUR’AN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİNE YÖNELİK KURSLAR İLE ÖĞRENCİ YURT VE PANSİYONLARI YÖNERGESİ 

BİRİNCİ KISIM

Kur’an Kursları Eğitim Öğretim Faaliyetleri

İKİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç
Madde 1 - (1) Bu Yönerge’nin amacı; Kur’an eğitim ve öğretimine yönelik kursların, Kur’an kursu, öğrenci yurt ve pansiyonlarının açılış ve çalışmalarını, kurslarda verilen eğitim-öğretim hizmetlerini, Başkanlığın diğer yaygın din eğitimi faaliyetlerini tespit etmek ve bunların yönetim ve denetim esaslarını belirlemektir.

Kapsam
Madde 2 - (1) Bu Yönerge, Kur’an eğitim ve öğretimine yönelik kursları, Kur’an kursu, öğrenci yurt ve pansiyonları ile buralarda yürütülen hizmetleri, hizmetten yararlananları, öğrencileri ve görev yapan personeli, yönetim, denetim işlerini, çalışma usul ve esasları ile Başkanlığın diğer yaygın din eğitimi faaliyetlerini kapsar.

Dayanak

Madde 3 - (1) Bu Yönerge, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
ĠKĠNCĠ BÖLÜM
Genel Hükümler
Kur’an kursunun yönetimi
Madde 4 - (1) Kursların yönetimi, müftülüğün rehberliği ve denetimi altında kurs yöneticisine aittir. Birden fazla öğreticisi olan kurslarda öğreticilerden birisi, müftünün teklifi ve mülkî amirin onayı ile kurs yöneticisi olarak 3 yıllığına görevlendirilir ve Başkanlığa bildirilir. Yöneticilerin görev süresi, her seferinde 2 yılı geçmemek üzere müftünün teklifi ve mülkî amirin onayı ile uzatılabilir.
(2) Kur’an kursu yöneticisi (yönetici), inceleme ve denetim sonucu herhangi bir süreye tabi olmaksızın görevinden alınabilir.
(3) Baş öğretici, uzman öğretici, öğretici unvanları ile öğreticinin tahsil durumu, hafızlığı ve tecrübesi yönetici görevlendirilmesinde tercih sebebidir.
(4) Öğrencisi kadın olan kurslarda, yönetici olarak kadın öğretici görevlendirilir.
(5) Bir öğreticisi bulunan kurslardaki öğretici, aynı zamanda o kursun yöneticisidir.
Yöneticinin görevleri
Madde 5 - (1) Yöneticinin görevleri şunlardır;
2
a) Eğitim-öğretim faaliyeti başlamadan önce Kur’an Kursunda (kurs) çalışan personelin iş bölümünü yaparak tebliğ etmek ve eğitim planlarını öğreticilerle birlikte hazırlayarak Müftülüğe onaylattıktan sonra uygulanmasını takip etmek,
b) Öğreticilerin haftalık ders dağılım çizelgesini her dönem başında veya ihtiyaç halinde her zaman hazırlamak ve bağlı bulunduğu müftülüğe teklif etmek,
c) Kursun düzen, disiplin ve güvenliği ile ilgili her türlü tedbiri almak, sivil savunma ve yangın planı dosyasını hazırlayarak Müftülüğe onaylatmak, yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrollerini yaptırmak,
ç) Kursta yapılan görev dağılımına göre iş ve işlemlerin sağlıklı yürütülmesi ile ilgili koordinasyon, rehberlik ve değerlendirme faaliyetlerini yürütmek,
d) Gerektiğinde, öğretici ve diğer personele görev vererek, işlerin daha süratli yürütülmesini sağlamak,
e) Mazeretleri nedeniyle görevine gelemeyen personelin yerine görevlendirme yapılması için gerekli tedbirleri almak, derse giremeyen öğreticinin ders defterine mazeretini yazarak imzalamak,
f) Eğitim-öğretimin etkili ve verimli olabilmesi için çalışmalar yapmak,
g) Kurslarla ilgili mevzuat ve eğitim programlarının öngördüğü defter, form vb. belgelerin zamanında doldurularak muhafazası, ilgili yerlere ulaştırılması veya ilgili bilgisayar programına girilmesini sağlamak,
ğ) Öğreticilerin performanslarını izlemek ve rehberlikte bulunmak,
h) Öğrencilerin kayıt işlemlerinin yürütülmesini sağlamak,
ı) Öğreticilerin ve öğrencilerin nöbet görev ve yerleri ile günlük vakit çizelgesinin belirlenmesini sağlamak ve uygulamaya koymak,
i) Görevlerinde/nöbetlerinde gerekli hassasiyeti göstermeyen öğreticilerle müftülüğü bilgilendirmek ve gerektiğinde müftünün de onayını alarak nöbet görevi verilmemesini sağlamak,
j) Gerektiğinde kurs aile birliğini kurmak ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak,
k) Eğitime katılanlara Katılım/Başarı Belgesi düzenlenmesini sağlamak ve onaya sunmak,
l) Gelen yazılardan personelin bilgilendirilmesi gerekenleri ilgililere duyurmak ve gereğini yapmak,
m) Kursta dosyalama ve arşiv işlerinin yürütülmesini sağlamak,
n) Kurs ile ilgili önemli durumları müftülüğe zamanında bildirmek,
o) Kursun aylık nöbetçi öğretici çizelgesini hazırlayarak müftülüğe bildirmek,
ö) Çoklu eğitim yapılan kurslarda nöbet görevi verilecek öğreticinin ders programını da dikkate alarak gerektiğinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere ayrı iki öğreticiye nöbet görevi vermek,
p) Bu yönergede istenen ve görev alanıyla ilgili mevzuatın gerektirdiği diğer şartları yerine getirmek,
r) Amirlerinin verdiği diğer görevleri yapmak.
Öğreticinin görevleri
Madde 6 - (1) Öğreticinin görevleri şunlardır;
a) Kendisine verilen her tür eğitim ve öğretim görevini, ilgili programda belirtilen eğitim anlayışı ve esaslara göre ifa etmek,
b) Görev verilmesi halinde yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmak,
c) Amirlerince görev verilmesi halinde sosyal etkinliklerde bulunmak,
ç) Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesine rehberlik etmek,
d) Kur’an kursları ile yurt ve pansiyonlarında nöbet tutmak,
3
e) Amirlerinin veya yöneticinin, görev alanı ile ilgili verdiği diğer görevleri yapmak.
Kurs nöbetçi öğreticisinin görevleri
Madde 7 - (1) Nöbetçi öğreticilerin başlıca görevleri şunlardır;
a) Kursta günlük eğitimin başlamasından yarım saat önce ve çalışma süresinin bitiminden sonra gerekli kontrolleri yapmak,
b) Eğitim ve yönetim işlerinin düzenli olarak yürütülmesinde, kurs yöneticisine yardımcı olmak,
c) Kursun sabah temizliğinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek ve eksiklikler varsa gerekli önlemleri almak,
ç) Öğrencilerin kurs içindeki disiplinlerini sağlamak, vukuat olması halinde nöbet defterine kaydetmek,
d) Nöbetçi öğrencilerin görev yapıp yapmadıklarını kontrol etmek,
e) Nöbetin sonunda nöbet defterini doldurup yöneticiye bilgi vermek,
f) Kurs yöneticisinin nöbetle ilgili vereceği diğer görevleri yerine getirmek.
Diğer personelde aranacak Ģartlar ve görevleri
Madde 8 - (1) Kurslarda çalışacak aşçı, bekçi, şoför vb. yardımcı/diğer görevlilerin itikat, ibadet, tavır ve hareketlerinin İslâm törelerine uygunluğunun çevresinde bilinir olduğu şeklinde ortak bir nitelik taşıması şarttır.
(2) Kadrolu personel dışında, kurslarda görev alacak diğer personel, müftünün teklifi ve mülki amirin onayı ile görevlendirilirler. Bunların görevleri müftülükçe belirlenir. Bu görevliler 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu hükümlerine göre çalıştırılır.
Kadrolu öğreticilerin geçici olarak görevlendirilmesi
Madde 9 - (1) Yeterli öğrencisi olmayan Kur’an kursu öğreticileri, öncelikle ihtiyaç olan aynı gruptaki kurslarda, bu mümkün değilse diğer gruplardaki Kur’an kurslarında görevlendirilir.
(2) Yeterli öğrenci bulunamaması sebebiyle Kur’an kurslarında görevlendirilemeyen öğreticiler, Kur’an kursu binası dışında Müftülükçe uygun görülen yerlerde düzenlenen eğitimlerde veya din hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilir.
Öğreticilikte vekil veya geçici olarak görevlendirilecekler
Madde 10 - (1) Kurslarda öğretici ihtiyacının kadrolu veya sözleşmeli öğreticilerle karşılanması esastır. Ancak bu ihtiyaç kadrolu veya sözleşmeli öğreticilerle karşılanamadığı takdirde, vekil veya geçici öğretici görevlendirilebilir.
(2) Kur’an kursu öğreticiliğinde vekil olarak görevlendirilecek olanlar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86’ncı maddesinde ve Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ilgili maddesinde yer alan şartları haiz olmak kaydıyla açıktan vekil olarak atanır.
(3) Geçici öğretici görevlendirmelerinde öncelikle vekil öğreticide aranan şartlar aranır. Bu şartları haiz aday bulunamaması durumunda, geçerlilik süresi geçmiş olsa da mesleki yeterlik belgesi bulunanlar; bu nitelikleri haiz adayın da bulunamaması halinde mesleki yeterlikleri bakımından müftülükçe yapılacak sınavda başarılı olanlar geçici olarak ek ders ücreti karşılığında müftünün teklifi ve mülkî amirin onayı ile görevlendirilebilir.
(4) Kur’an kursu öğreticiliğinde açıktan vekil veya geçici olarak görevlendirilenler, üzerinde resmi görevi bulunanlar hariç 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu hükümlerine göre çalıştırılır.

4
Başarılı öğreticilerin ödüllendirilmesi
Madde 11- (1) Kur’an kurslarında verimi artırmak, Kur’an öğretimini yaygınlaştırmak ve hafızlık müessesesini geliştirmek, bu konuda çalışkan, kabiliyetli ve gayretli personeli teşvik etmek amacıyla görevlerinde emsallerinden üstün başarı gösteren Kur’an kursu öğreticileri ödüllendirilir.
(2) Öğreticilerin ödüllendirilmesinde;
a) Öğreticinin görevine gösterdiği bağlılık, hassasiyet ve devamlılık,
b) Eğitim-öğretimdeki başarısı,
c) Yeni eğitim teknikleri ve teknolojisini takibi,
ç) Eğitim materyali geliştirmedeki becerisi,
d) Kendisini geliştirme ve mesleğinde uzmanlaşmaya yönelik gayretleri,
e) Amirlerince verilen görevleri yerine getirme sorumluluğu,
f) Kurs ile sınırlı kalmayıp, irşad görevini çeşitli etkinliklerle çevreye ulaştırma çabaları,
g) Kurumu ve çalışma arkadaşlarıyla olan uyumu,
ğ) Kurstaki eğitimin etkin ve verimli olması için gerçekleştirdiği faaliyetleri,
h) Hafızlık müessesesinin geliştirilmesine yaptığı katkılar,
ı) Öğrenci sayısının arttırılmasındaki gayretleri,
i) Öğrenci ve velileriyle iletişimdeki başarısı,
göz önünde bulundurulduğunda emsallerine göre başarı gösteren öğreticilere, müftünün teklifi ile mülki amir tarafından Başarı Belgesi verilir.
Öğretici izinleri
Madde 12 - (1) Kur’an kursu öğreticileri yıllık izinlerini, kurslarda eğitim-öğretime ara verildiği tarihlerde kullanırlar. Yaz Kur’an Kurslarında görev verilen öğreticiler ise eğitimi aksatmayacak şekilde izin kullanabilirler.
(2) Hafızlık eğitiminde görevli öğreticiler yıllık izinlerini, uygun zamanlarda kullanırlar.
(3) Süt iznini kullanmak isteyen öğreticilerin, fiili olarak derse giremediği ders saatleri gün içerisinde tamamlattırılır.
Ders ve ek dersler
Madde 13 - (1) Kur’an kurslarındaki öğreticiler ile yaz Kur’an kursları ve Camilerde Kur’an Öğretimi Kurslarında görevlendirilenlere Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar (EK-1) gereğince Bütçe Kanunu’nun ilgili harcama kaleminden aşağıdaki esaslara göre ek ders ücreti ödenir.
a) Kur’an kurslarında öğreticiler; anılan Kararın 6’ncı maddesi gereği aylık karşılığı haftalık ders görevini okutmakla yükümlüdür. Aylık karşılığı ders görevini tamamlayan öğreticilere ek ders görevi verilebilir. Kanunen geçerli mazeret ve süt izni sebebiyle de olsa aylık karşılığı haftalık girilmesi gereken ders saati sayısının tamamlanamaması halinde, eksik kalan aylık karşılığı haftalık zorunlu dersler, o hafta ek ders ücreti karşılığı girilen derslerden mahsup edilir.
b) Yaz Kur’an kursları ile camilerde Kur’an öğretiminde görev verilen öğreticilerde aylık karşılığı haftalık ders görevi yükümlülüğü aranmaz.
c) Kur’an kurslarında ek ders görevi, öncelikle aynı kurstaki Kur’an kursu öğreticilerine verilir. İhtiyaç duyulması halinde Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine
5
Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği’nin 7 nci maddesi gereğince görevlendirilecek vekil veya geçici öğreticilere de ek ders görevi verilebilir.
ç) Yaz Kur’an kurslarında en az 15 öğrencisi bulunanlara; yılda iki ay, haftada beş gün ve günde üç saati geçmemek üzere ders ücreti ödenir.
d) Camilerde Kur’an Öğretimi Kurslarında görevlendirilenlere, yılda 100 saat, haftada 3 gün ve günde 2 saati geçmeyecek şekilde ek ders ücreti tahakkuk ettirilir.
e) Müftülükler eğitim-öğretim programı/dönemi başlamadan önce ders ve ek ders görevi verilecekler için liste halinde veya ayrı ayrı olmak üzere mülki amirden "onay" alırlar ve her kurs için "Ders ve Ek Ders Cetveli" (EK- 2) düzenlerler.
f) Kur’an kursları, yaz Kur’an kursları ve camilerde Kur’an öğretimi kurslarında ek ders ücreti, anılan Kararın 7 nci maddesinde öngörülen ders saati sayısını aşmamak üzere fiilen yapılan dersler için ödenir. Bu ödemelerde, ders saati sayısının aşılması halinde ödenen bu ücret için ilgililere yönelik yasal işlem yapılır.
g) Kur’an kurslarında, herhangi bir mazeretine binaen öğreticisi gelemeyen sınıfa, varsa o saatte dersi olmayan bir öğretici görevlendirilir. Bu durumdaki öğreticinin girdiği derslere haftalık alabileceği ek ders saatlerini aşmamak şartıyla ek ders ücreti tahakkuk ettirilir. Derse girecek bir öğreticinin bulunmaması halinde yönetici gerekli tedbirleri alır.
ğ) Yönetici her dönem başında ve değişiklik oldukça kurstaki tüm sınıfların ders programını içeren “Ders Takip Çizelgesi”ni (EK-3) iki nüsha tanzim ederek Müftülüğe onaylatır. Bir nüsha Müftülükte diğeri ise kursta muhafaza edilir. Çizelgeye göre yapılan haftalık ders programının bir örneği yönetici tarafından öğreticiye verilir.
h) Yatılı Kur’an kurslarında, öğrencilerin ders çalışma, yeme, yatma, dinlenme ve benzeri hizmetlerin yürütülmesinde nöbetçi öğretici olarak; öğretici, vekil öğretici, istemeleri halinde yönetici veya EK-1 Kararın 5 inci maddesinde belirtilen nitelikleri haiz olmaları kaydıyla Başkanlık personeli veya resmi görevi bulunmayanlar da mülki amirin onayı ile görevlendirilebilir. Ancak hamile öğreticilere, doğum yapmasına 3 ay kala ve doğumdan sonra bir yıl, istemeleri halinde nöbet görevi verilebilir. Nöbet görevi verilenler içerisinden üzerinde resmi görevi bulunmayanlar 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu hükümlerine göre çalıştırılır.
ı) Yatılı Kur’an kurslarında nöbet, nöbet mahallinde kalınacak şekilde tutulur. Eğitim-öğretim yapılmayan tatil günlerindeki nöbetler, gündüz ve gece olmak üzere ayrı ayrı tutulur. Diğer günlerdeki nöbetler ise günlük ders saatinin bitiminden ertesi gün ders saatinin başlamasına kadar devam eder. Kendilerine bu şekilde nöbet görevi verilenlere fiilen görev yaptıkları her nöbet karşılığında, haftalık olarak fiilen girilen ders ve ek ders saatleri dışında ayrıca 2 saat ek ders ücreti ödenir. Bu şekilde ek ders ücreti ödenecek görevli sayısı; öğrenci sayısı 100’e kadar olan yerlerde gün başına bir görevliyi, 100 ve daha fazla olan yerlerde ise gün başına iki görevliyi geçemez.
i) Kur’an kursları, yaz Kur’an kursları ve camilerde Kur’an öğretimi kurslarında görev yapanlar "Öğrenci Yoklama ve Ders Defteri"ni doldurur. Söz konusu defter kurs mahallinde muhafaza edilir. Yönetici/Cami Görevlisi tarafından ay sonunda bu deftere göre "Ek Ders Ücreti Tahakkuk Cetveli" (EK-4) iki nüsha tanzim ve tasdik edilerek bir nüshası "Ders Ücret Bordrosu"na (EK-5) eklenir. Bir nüshası da kursta/camide saklanır.
j) Hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda en az 5 öğrenciye hafızlık yaptıran öğreticilere, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde de fiilen girdikleri dersler için ek ders ücreti ödenir.
k) Kur’an kursu öğrencileri için yapılacak yılsonu sınavları ve yarışmalar için kurulan komisyonlarda, hafızlık takip, hafızlık tespit ve eğitim kurulu/komisyonlarında, Kur’an kursları, yaz Kur’an kursları ve camilerde Kur’an öğretimi kurslarında yürütülen yaygın din eğitimi hizmetlerine yönelik projeler ve özellik arz eden faaliyetler ve bu kapsamda yürütülen rehberlik ve denetim faaliyetlerine yönelik kurulan komisyonlarda başkan veya
6
üye olarak görev verilenlerle yazılı sınavlarda gözetmen olarak görevlendirilenlere fiilen görev yaptıkları her bir gün için 5 saat ek ders ücreti ödenir.
l) Kur’an kurslarındaki öğreticiler ile yaz Kur’an kursları ve camilerde Kur’an öğretimi kurslarında görevlendirilenlerin ders ve ek dersleri, Kurslarda “Okutulacak Haftalık Ders ve Ek Ders Saati Sayısını Gösterir Cetvel”de (EK-6) belirtilmiştir.
m) Yaygın din eğitimi kurslarında yarıyıl ve yaz tatillerinde işlenen dersler, Cumartesi-Pazar günleri ile saat 18.00’den sonra başlayan eğitimler ve yatılı Kur’an kurslarda nöbet görevi karşılığı tahakkuk ettirilen ek ders ücretleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesine göre zamlı olarak hesaplanır. Haftalık tatilini hafta içi kullananların Cumartesi ve Pazar günleri girdikleri derslere zamsız ücret tahakkuk ettirilir.
Eğitim-öğretim takvimi
Madde 14 - (1) Yıllık eğitim-öğretim takvimi, eğitim-öğretim programları ile diğer şartlar göz önünde bulundurularak her yıl Ağustos ayı içerisinde Başkanlıkça tespit edilir.
(2) Hafızlık Eğitim Programı uygulanan öğrencilerin eğitimi yıl boyu devam eder.
(3) Kurslarda hafızlık eğitimi veya yüzünden okuma sınıflarında ihtiyaca ve talebe bağlı olarak hafta sonu ve mesai saatleri dışında da eğitim yapılabilir.
(4) Kurslardaki programların uygulanacağı gün ve saatler, yöneticinin teklifi ve müftünün onayı ile belirlenir.
(5) Doğal afet ve benzeri sebeplerle eğitime ara verilmesi durumunda İl Müftülüğünün teklifi üzerine Başkanlıkça o yerdeki kursların eğitim takviminde değişiklik yapılabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kur’an Kurslarının AçılıĢı, AçılıĢ ġartları ve Gruplandırılması
Kur’an kurslarının açılıĢı
Madde 15 - (1) A, B ve C grubu kurslar, il, ilçe, belde ve köylerde il müftülüğünün teklifi ve Başkanlığın onayıyla eğitim-öğretime açılırlar.
a) Müftülükler, kendi bölgelerinde kurs yapımı ile ilgili gerçek veya tüzel kişilerce girişilecek teşebbüsleri çevrenin ihtiyacını karşılayacak olan projeyi Başkanlıktan temin ederek uygulanmasını sağlarlar.
b) Müftülükler, yeteri kadar derslik, yönetim odası, teneffüs alanı, tuvalet, lavabo ve benzeri bölümleri bulunmayan yerlerde kurs açılması için işlem yapmazlar.
c) Binalarda kurs açılabilmesi için en az 5 yıl süre ile binanın kullanım hakkının bina malikince Başkanlığa verilmesi şart olup A grubu kurslarda ise bu süre 10 yıldır. Ayrıca dernek, özel vakıf veya şahıslara ait binalarda tahsis belgesinde noter tasdiki aranır.
ç) Binalarda kurs açılabilmesi için, konuyla ilgili Başbakanlık Genelgelerine aykırı olmamak kaydıyla, kiralama yapılabilir. Bu durumda yukarıda zikredilen süreleri kapsayacak şekilde kira sözleşmesi yapılır.
d) Hazırlanan kurs binaları bizzat müftü tarafından görülerek bu maddede belirtilen şartlara uygunluğu tespit edildikten sonra açılış için Başkanlığa teklif yapılır.
e) D grubu kurslarda bu yönergenin 19 uncu madde hükümleri uygulanır.
AçılıĢ Ģartları
Madde 16 - (1) Bir yerde kurs açılabilmesi için;
a) Bu Yönergenin 15 inci Maddesinde belirtilen esaslara göre en az 24 öğrenci alabilecek kapasitede bir binanın hazırlanması,
7
b) Sağlık müdürlüklerince/sağlık grup başkanlığınca bu mekanın eğitim-öğretim ve sağlık açısından kurs binası olmaya elverişli olduğuna dair rapor düzenlenmesi,
c) Eğitim-öğretim için gerekli araç ve gereçlerin temini ile bunların malikince veya müftülükçe demirbaş/taşınır kaydının yapılmış olması,
ç) Kurs açılması için en az 12 öğrencinin, kendisinin veya velisinin müftülüğe başvurması,
d) Kur’an kursu açılış teklifleri ile ilgili bilgilerin web programı üzerinden doldurularak kaydedilmesi,
e) Kurs açılması istenen bina ile ilgili bilgilerin, bizzat il müftüsünün veya Genel Müdürlük yetkililerinin yerinde tetkik ve tespit ederek değerlendirmesi,
gereklidir.
(2) Başkanlıkça açılan kurs binası ve tesislerinin tanıtımına ilişkin araçların renk, şekil, ölçü/oran, yazı karakteri ve diğer özellikleri “DİB Tanıtım Yönergesi”ne göre yapılır.
(3) Kur’an kurslarının eğitim-öğretime ara verilme, yeniden başlama, kurs isimlerinin değişiklik işlemleri il müftüsünün teklifi ve mülki amirin onayı ile yapılarak eğitim portalına girilir.
(4) Diyanet İşleri Başkanlığı dışında vakıf ve dernekler dahil hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur’an kursu açılamaz.
Kurs açılıĢında BaĢkanlığa bildirilmesi gerekli olan bilgiler
Madde 17 - (1) Müftülüklerce Kur’an kursu açılış tekliflerinde;
a) Bina Tanıtma Formu, (EK-7)
b) Sağlık Müdürlüğü / Sağlık Grup Başkanlığı raporu,
c) Tahsis Belgesi (Cami müştemilatında ise Müftülüğün beyanı),
ç) Bina kiralık ise yapılmış olan kira sözleşmesi,
d) Binaya ait içten ve dış cepheden çekilmiş 4 adet fotoğraf,
e) A Grubu Kur’an Kurslarında “Yapı Denetim Raporu” veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün uygunluk raporu,
İlgili web programı aracılığıyla Başkanlığa gönderilir. Evrakların aslı müftülükte muhafaza edilir.
Kur’an kurslarının gruplandırılması
Madde 18 - (1) Eğitim öğretimin verimliliğini artırmak ve öğretici atamalarında göz önünde bulundurulmak üzere Kur’an kursları, A grubu, B grubu, C grubu ve D grubu olarak belirlenir. Bu tespit yapılırken binanın fiziki yapısı, öğrenci sayısı, kapasitesi, derslik sayısı ve eğitim durumu göz önünde bulundurulur.
(2) A Grubu Kur’an Kurslarında aranan şartlar şunlardır;
a) Öğrenci sayısı 100 ve üzeri olmak,
b) Yatılı öğrencisi bulunmak,
c) Öğrenci sayısının %15 ve üzeri hafızlığa çalışan olmak,
ç) Derslik sayısı en az 5 ve üzeri olup, fiziki yapısı, binası ve sosyal imkânları iyi olmak.
(3) B Grubu Kur’an Kurslarında aranan şartlar şunlardır;
a) Öğrenci sayısı en az 36 ve üzeri olmak,
b) Derslik sayısı 2-3 veya 4 olmak,
c) Sınıflardan en az biri hafızlığa çalışan olmak,
ç) Fiziki yapısı imkânlar bakımından A grubu kriterlerine yakın olmak,
(4) C Grubu Kur’an Kurslarında aranan şartlar şunlardır;
8
a) Tek dersliği bulunan olmak,
b) Gündüzlü eğitim yapmak.
(5) D Grubu Kur’an Kurslarında aranan şartlar şunlardır;
a) Bu maddenin 2,3 ve 4 üncü fıkralarında sayılan şartları taşımayan ve/veya ihtiyaç ve talepler gereği geçici açılan kurslar.
Kur’an eğitim ve öğretim hizmetlerinin D grubu kurslarda yürütülmesi
Madde 19 - (1) Çeşitli nedenlerle Kur’an kurslarına gelemeyen veya din eğitimi hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımız için uygun görülen kamu, kurum ve kuruluş gibi yerlerde, müftülüğün teklifi mülki amirin onayı ile Kur’an kursu hizmetleri verilebilir.
Bu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen kurs hizmetlerinin verilebilmesi için;
a) En az 20 m2’lik derslik,
b) Yeterli wc ve lavabo,
c) Programın özelliğine göre ve kursiyer sayısına yeterli olacak sıra, araç-gereç ve diğer malzemeler,
bulunması gerekir.
(2) Nüfus yoğunluğu az, ancak eğitim talebinin olduğu yerleşim yerlerinde yukarıda belirtilen şartların bulunmaması halinde de camilerde veya uygun görülen yerlerde kurs düzenlenebilir.
(3) Bu maddede belirtilen kurs düzenlenmesi için müracaatlar müftülüğe “Kayıt Dilekçesi (EK-8) ile yapılır. Bu müracaatlar çerçevesinde alınacak onay doğrultusunda müftülükçe öğretici görevlendirilir. Bu kurslarda görevlendirilen öğreticiler, bu yönergenin 5 inci ve 6 ncı maddesindeki görevleri yapmakla yükümlüdür. Kurs ve öğrenciler ile ilgili bilgiler eğitim portalına girilir. Bu kurslarda eğitim sonlandırıldığında, öğrenci sicil, belge defterleri ile diğer defter ve evraklar müftülükte muhafaza edilir.
Öğreticilerin kurslarda görevlendirilmesi
Madde 20 - (1) Aday Kur’an Kursu Öğreticileri veya Stajyer Kur’an Kursu Öğreticileri C Grubu Kur’an kurslarında görevlendirilir. Bu öğreticiler intibaklarını sağlamak amacıyla en az 4 hafta süre ile tecrübe sahibi öğreticilerin yanında derslere girer.
(2) A Grubu ve B Grubu Kur’an kurslarında hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda öncelikle Kur’an Kursu Baş Öğreticisi, Kur’an Kursu Uzman Öğreticisi veya hafız ve yüksekokul mezunu yada hafız öğreticilerden olmak üzere en az 3 yıl görev tecrübesi olanlar görevlendirilir. Bu kurslarda yüzünden okunan sınıflarda hafız olmayan öğreticilere de görev verilebilir. Ancak aday Kur’an kursu öğreticileri hafızlık belgesine sahip olmaları ve/veya yabancı dil bilmeleri halinde yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim-öğretim gördüğü Kur’an kurslarında görevlendirilebilirler.
(3) Hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda görev verilen öğreticiler; öğrencilerinin 2 yıl eğitimi sonunda hafızlık tespit sınavına girdiği halde öğrenci başarısı %40’ın altına düşmesi halinde Kur’an-ı Kerimi yüzünden okuyanlar sınıfında 2 yıl görevlendirilir. Hiç başarı gösteremeyenler ise C grubu kurslarda 3 yıl görevlendirilir.
9
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim ve Öğretim
Kurslarda eğitim-öğretim programları ve materyaller
Madde 21 – (1) Kur’an kurslarında, Yaz Kur’an kurslarında ve Camilerde Kur’an öğretimi kurslarında Başkanlıkça hazırlanan veya ihtiyaç ve taleplere göre müftülükçe hazırlanıp Başkanlıkça onaylanan eğitim ve öğretim programları uygulanır.
(2) Uygulanan programlarda Başkanlıkça hazırlanan ders kitapları ve materyaller ile müftülükçe uygun görülen diğer eğitim araçları kullanılır.
(3) Öğreticiler bütün derslerde Başkanlığın din eğitimi anlayışına göre öğrenme-öğretme sürecini düzenleyip yönetirler. Bu konuda Başkanlığın hazırladığı programlar ve eğitim materyallerinden yararlanmak esastır.
(4) Öğreticiler her dersin başında yoklama alır ve programda yer alan dersin konusunu Öğrenci Yoklama ve Ders Defterine yazarak imzalar.
Ġl eğitim kurulunun oluĢturulması ve görevleri
Madde 22 – (1) Kurul, il müftüsü, Kur’an kurslarından sorumlu müftü yardımcısı, il müftülüğünce uygun görülecek en fazla 3 ilçe müftüsü, vaiz, din hizmetleri ve eğitimi şube müdürü, murakıp, din hizmetleri ve eğitimi kısım şefi, varsa baş/uzman ve/veya en az 3 Kur’an kursu öğreticisi ile imam-hatip olmak üzere en çok 13 üye ile il müftüsünün teklifi ve mülki amirin onayı ile oluşturulur. Kurula il müftüsü veya görevlendireceği müftü yardımcısı başkanlık eder.
(2) İl Eğitim Kurulunun görevleri şunlardır;
a) İl genelinde yürütülen yaygın din eğitimi faaliyetlerinin mevzuata ve Başkanlığın eğitim anlayışına uygun, etkin ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak ve takibini yapmak,
b) Yaygın din eğitimi hizmetlerinde il genelinde uygulama birliğini sağlamak,
c) İl müftüsünün uygun gördüğü zamanlarda toplanarak il genelindeki eğitim-öğretimle ilgili hususları görüşmek ve karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek,
ç) İlçe Eğitim Komisyonları arasında koordinasyonu sağlamak, bu komisyonlardan gelen raporları tevhid ederek bir üst rapor halinde her yıl Haziran ayı sonunda Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün egitim@diyanet.gov.tr internet adresine göndermek. Ayrıca ilçelerden gelen raporlar doğrultusunda gerekli tedbirleri almak ve aldığı kararları uygulanmak üzere İlçe Eğitim Komisyonlarına bildirmek,
d) Öğreticilerin ihtiyaçları ve mesleki gelişimleri açısından, kurulca gerekli görülen hususlarda, hizmet içi eğitim kurslarının düzenlenmesini sağlamak,
e) İl genelinde yaygın din eğitimi hizmetlerini ilgilendiren diğer iş ve işlemleri yürütmek.
Ġlçe eğitim komisyonunun oluĢturulması ve görevleri
Madde 23 – (1) Komisyon, ilçe müftüsünün başkanlığında, vaiz, varsa Şube Müdürü, Kur’an kursu öğreticilerine rehberlik edebilecek donanımda, mesleki tecrübesi bulunan en az bir Kur’an kursu öğreticisi ile büro işlerini yürütecek bir idari personelden (şef, memur vb.) olmak üzere en çok 5 üyeden müftünün teklifi ve mülki amirin onayı ile oluşturulur. Kur’an kursu öğreticisi bulunmayan yerlerde, din hizmetleri sınıfında görevli, müftülükçe uygun görülen bir personel komisyon üyesi olarak görevlendirilir.
(2) İlçe Eğitim Komisyonunun görevleri şunlardır;
a) Kurslarda uygulanacak olan programların mevzuata uygun olarak sağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve takibini sağlamak,
10
b) Kurslar ile müftülük arasında koordinasyonu sağlamak,
c) Faaliyetlerini İl Eğitim Kurulu ile koordineli olarak yürütmek,
ç) Öğreticilerin uygulama ile ilgili sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve ihtiyaca göre öğreticilerin seminer ve toplantılar yoluyla bilgilendirilmelerini sağlamak,
d) İlçedeki eğitim-öğretim faaliyetlerini, belirleyeceği zamanlarda yerinde inceleyerek gerekli rehberlik hizmetinde bulunmak,
e) Her yıl Haziran ayı başında, yürütülen tüm faaliyetler ile tespit ve teklifleri içeren bir rapor hazırlayarak İl Eğitim Kuruluna sunmak,
Öğreticiler kurulu
Madde 24 - (1) Öğreticiler Kurulu; öğretici sayısı 10 ve üzeri olan il ve ilçe müftülüklerinde, en az 5 en çok 15 öğretici ile müftünün teklifi mülki amirin onayı ile oluşturulur.
(2) Kurula müftü, görevlendireceği müftü yardımcısı, vaiz, şube müdürü veya Kur’an kursu öğreticisi başkanlık eder. Kurul, uygulanan programları incelemek, uygulamada karşılaşılan güçlükleri görüşmek, çözüm yolları aramak, bilgi paylaşımında bulunmak üzere yılda en az iki defa toplanır. Kurulda kararlar oy çokluğu ile alınır. Alınan kararlar bir rapor halinde müftülüğe sunulur.
Öğreticilerle toplantı
Madde 25 - (1) Öğreticiler toplantısı; müftünün veya görevlendireceği personelin başkanlığında il müftü yardımcısı, vaiz, ilgili şube müdürü, eğitim uzmanı, ilgili şef, yönetici, öğretici, tahakkuktan sorumlu personel ve diğer ilgili idarecilerin katılımıyla il ve ilçelerde yapılır.
(2) Toplantı eğitim-öğretim başlamadan bir hafta önce, ders yılı sonunda ve ihtiyaç duyulması halinde müftünün gerekli gördüğü tarihlerde yapılır.
(3) Öğreticilerle yapılan toplantıda:
a) Eğitim-öğretim programlarının uygulanması,
b) Yıllık plan ve ders planlarının değerlendirilmesi,
c) Eğitim ve öğretim etkinliklerinin düzenli yürütülmesi,
ç) Öğrencilerin istenen başarı düzeyine ulaşmalarını sağlamak üzere alınacak önlemlerin değerlendirilmesi,
d) İlgili mevzuatın değerlendirilmesi,
e) Eğitimle ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşülmesi,
f) Başkanlık veya müftülüklerce yapılan genel teftiş sonuçlarının değerlendirilmesi,
g) Bir önceki toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi,
ve benzeri konular gündeme alınarak görüşülür.
(4) Toplantı başlamadan önce gerekli görülen diğer konular da toplantı gündemine alınabilir.
(5) Öğreticilerle yapılan toplantıda alınan kararlar bir tutanakla tespit edilir ve kararlar müftülükçe bir yazı ile Kur’an kursu yöneticiliklerine gönderilir.
11
BEġĠNCĠ BÖLÜM
Kurslara Kayıt, Sınıfların OluĢturulması, Ders ve ÇalıĢma Saatleri, Diğer Hükümler
Kurslara kayıt
Madde 26 - (1) A, B ve C grubu kurslarda, Başkanlıktan açılış onayı alınmadan öğrenci kaydı yapılamaz ve eğitim-öğretime başlanamaz. Ancak D grubu kurslarda mülki amirin onayı yeterlidir.
(2) Kursa müracaatlar “Kayıt Dilekçesi” ile yapılır ve kurs yöneticisi tarafından kabul edilir. Kurslara kayıtlar, uygulanmakta olan eğitim-öğretim programlarının öngördüğü sürelerde yapılır. Ancak D grubu Kur’an kurslarına müracaatlar, müftülük tarafından kabul edilir.
(3) Kursa kayıt olacaklarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranır. Yabancı uyruklu olanlar ise, Başkanlık merkezinin izni ile kursa kaydedilebilirler. Ancak Türkiye’de oturum veya eğitim izni alanlar doğrudan kayıt yaptırabilirler.
(4) Öğrenciler başvuru sırasına göre Öğrenci Sicil Defteri’ne kaydedilir. Hafızlığa çalışanlar için ayrı bir sicil defteri tutulur. Aynı veya farklı yıllarda birden fazla programa kayıt yapılan öğrenciler için tek bir sicil numarası verilir. Ancak D grubu Kur’an kurslarında öğrencilerin sicil defterleri müftülükçe muhafaza edilir.
(5) Ön koşulluluk esasına göre hazırlanmış olan kur programlarından birine kayıt yaptıranlar, bir sonraki programa aynı zamanda kayıt yaptıramazlar.
(6) Hafızlık eğitimine ayrılan öğrencilerin hazırlık sınıfına kayıtları, Hafızlık Takip Komisyonunca tespit edilen tarihlerde yapılır. Hazırlık ve diğer dönemleri başarı ile bitirenler bir üst döneme devam edebilir. Komisyon uygun gördüğü öğrenciyi hazırlık dönemini atlatarak ezberleme dönemine de alabilir.
Sınıf mevcudu ve sınıfların oluĢturulması
Madde 27 - (1) Kurslarda sınıf mevcudu yüzünden okuyanlar için en az 12 öğrenciden oluşur. Kursta birden fazla öğreticinin bulunması halinde yüzünden okuyan sınıf mevcutlarının 23 öğrenciyi aşmamasına dikkat edilir. İkinci sınıf ise öğrenci sayısının iki katına ulaşması halinde açılabilir.
(2) Hafızlık eğitimi yapılan kurslarda sınıf mevcudu en az 8 öğrenciden oluşur. Birden fazla sınıf ve öğreticinin olması halinde sınıf mevcutlarının 12 öğrenciyi aşmamasına dikkat edilir.
(3) Sınıf ve öğretici sayısının yetersiz olması durumunda öğrenci sayıları artırılabilir.
(4) Birden fazla öğreticisi olan kurslarda öğrenciler imkanlar dahilinde;
a) Bilgi seviyeleri,
b) Eğitim düzeyleri,
c) Yaş düzeyleri,
göz önünde bulundurularak sınıflara eşit olarak paylaştırılır.
(5) Her öğretici sınıf oluşturmak için “Sınıf Açma Talep Formu” (EK-9) hazırlar ve yöneticiye teslim eder. Yöneticinin Müftülüğe onaylatması halinde sınıf açılmış olur. Yönetici bu onayları kursta muhafaza eder ve bir örneğini öğreticiye verir. Ancak D grubu Kur’an kurslarında “Sınıf Açma Talep Formu” müftülüğe teslim edilir.
(6) Engellilere yönelik düzenlenecek eğitimlerde, öğrencilerin engellilik durumları göz önünde bulundurularak kurslar veya sınıflar oluşturulur. Bu sınıflarda eğitim-öğretim takvimi ve metodu, haftalık ve günlük ders saati sayısı, öğrenci sayısı, ders başlama ve bitiş saatleri gibi eğitim ile ilgili hususlar öğreticisi tarafından planlanır, müftülüğün teklifi ve mülki amirin onayı ile uygulamaya konulur. Bu tür eğitimlerde öncelikle öğrencilerin
12
engellilik durumuna yönelik Braille alfabesi, işaret dili vb. eğitim almış öğreticiler görevlendirilir.
Öğrenci durum çizelgeleri
Madde 28 - (1) Öğrenci durum çizelgeleri;
a) Dönem ve kur esaslı eğitimlerde dönemin veya kur’un başladığı birinci haftanın üçüncü iş gününe kadar,
b) Hafızlık eğitimlerinde dörder aylık dönemler halinde Hafızlık Takip Komisyonunca yapılacak takip neticesinde hafızlık eğitimine devam kararının verilmesini takip eden birinci haftanın üçüncü iş gününe kadar,
Öğretici ve Öğrenci Durum Çizelgeleri, ilgili öğretici tarafından, ilgili eğitim portaline kaydedilir ve bir çıktısı yöneticiye verilir.
(2) Yöneticiler, kurslara devam eden öğrenci sayıları ile hafızlık eğitimine ayrılanların isim listelerini ilgili web programında kontrol eder. Bilgiler, istenmesi halinde müftülükçe Başkanlığa gönderilir.
Devam-devamsızlık
Madde 29 - (1) Öğrenciler, kurslara devam etmek zorundadır. Öğrencilerin devamsızlığı, katıldıkları programa ait dönemin/kurun 1/8’ini aşan öğrencilere katılım veya başarı belgesi verilmez.
(2) Eğitimine devam eden öğrencilerin hafta sonu veya mazeret izinleri öğrencinin eğitim durumu ve motivasyonu dikkate alınarak ilgili öğreticinin teklifi üzerine kurs yöneticisince belirlenir.
(3) Kurstan ayrılan öğrencilerin kaydı eğitim portalından silinir.
ÇalıĢma saatleri
Madde 30 - (1) Yönetici, öğretici ve diğer görevliler mesai saatleri içerisinde Kur’an kursu veya kurs dışı etkinliklerde bulunurlar.
(2) Yönetici ve öğreticiler, haftada 40 saat olmak üzere Kur’an kurslarında ve/veya diğer görevlendirildiği kurs dışı etkinliklerde bulunmak zorundadır.
(3) Kurslarda eğitim-öğretim programları; çevre şartları da dikkate alınarak, öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarına göre 07.00 ile 23.00 saatleri arasında uygulanabilir.
BaĢkanlıkça belirlenen programların uygulanma zamanı
Madde 31 - (1) Uygulanan öğretim programları, öğrencilerin talepleri/durumu, bölgenin özellik ve ihtiyaçları da dikkate alınarak kurslarda çoklu (sabah, öğleden sonra, akşam) öğretim yapılabilir, hafta sonu ve mesai saatleri dışında da kurs düzenlenebilir.
(2) Hafızlık eğitim faaliyetleri, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.
(3) Müftünün bilgisi dahilinde öğrencileri önceden bilgilendirmek kaydıyla, görev, toplantı, seminer vb çalışmalar sebebiyle ders saatleri değiştirilebilir.
Ders saati ve teneffüs süresi
Madde 32 - (1) Bir ders saati 45 dakikadır. İki ders saati arasında 15 dakikalık dinlenme süresi verilir.
(2) Çoklu eğitim-öğretim yapılan kurslarda ise dersler 40, teneffüsler 10 dakika olarak uygulanır.
13
(3) Tekli ve çoklu öğretim yapılan kurslarda dersler blok olarak yapılabilir. Blok ders yapılması halinde iki ders ve dinlenme süreleri toplanarak uygulanır.
(4) Kurslarda çoklu eğitim-öğretim yapılması halinde, programlar arasında en az 30 dakika ara verilir.
Öğreticilerin haftalık ders saatleri
Madde 33 - (1) Bir öğreticiye aynı sınıfta; hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda haftada 6 gün ve günde 5 saat, bunun dışındaki sınıflarda ise günde en fazla 6 saat olmak üzere haftada 30 saate kadar aylık ve ücret karşılığı ders görevi verilebilir.
(2) Öğreticilere, ilgili mevzuat çerçevesinde girme hakkı verilen haftalık ders saati sayısını geçmemek üzere farklı sınıflarda da ek ders görevi verilebilir.
Kurslarda bulundurulabilecek yayınlar Madde 34 - (1) Kurslarda Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınları başta olmak üzere Başkanlığımızca tavsiye edilen veya Müftülüklerce uygun görülen, öğreticilerin istifade edebileceği, öğrencilerin milli, manevi ve ahlaki gelişimine katkı sağlayacak diğer görsel ve yazılı yayınlar bulundurulabilir.
Etkinlikler
Madde 35 - (1) Kur’an kurslarını tanıtmak, Kur’an öğretimini yaygınlaştırmak ve verimliliğini artırmak amacıyla dini, kültürel, eğitsel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenebilir. Kurs dışında yapılacak faaliyetler, müftünün teklifi üzerine Mülki amirin onayına bağlıdır.
Kurslarda disiplin ve kayıt silme
Madde 36 -(1) Belirlenen kurallara uymayan, kursun düzen ve disiplinini bozan, verilen ödev ve görevleri yapmayan öğrencilerden yazılı olarak iki defa uyarıldığı hâlde tutum ve davranışlarında düzelme olmayanların bu yönergedeki disiplin hükümleri işletilerek kursla ilişikleri kesilir. İlişiği kesilen öğrenci, reşit değilse velisine teslim edilir.
(2) Kursla ilişikleri kesilen öğrencilerin yurt ve pansiyonla da ilişikleri kesilir ve bunların ayrılış sebepleri ile tarihleri sicil defterine işlenir.
(3) Disiplin işlemleri 18 yaşından küçük öğrencilerin velilerine yazılı olarak bildirilir.
Öğrenci nakli
Madde 37 - (1) Öğrencilerin başka bir kursa naklen gitmeleri halinde, bunların ayrılış ve kayıt işlemleri geciktirilmeden müftülüklerce yapılır. Bu işlem öğrencinin nakledildiği kursun bağlı bulunduğu müftülüğün yazılı talebi üzerine ayrıldığı kursun bağlı olduğu müftülükçe eğitim portalı üzerinden nakil işlemi yapılarak ve varsa öğrenci dosyasının müftülüğe gönderilmesi suretiyle gerçekleştirilmiş olur.
Hafızlık yapacakların seçimi
Madde 38 - (1) Hafızlık eğitim programına dahil edilecek öğrencilerin seçimi ve hafızlık eğitim süresi, Hafızlık Eğitim Programı esaslarına göre belirlenir.
(2) Hafızlık eğitim programına dahil edilecek öğrenciler için, Hafızlık Takip Komisyonu tarafından değerlendirme formu düzenlenir ve öğrenci dosyasında saklanır.
14
Tatil
Madde 39 - (1) Kurslar, Başkanlıkça tespit edilen ve eğitim-öğretim takviminde belirtilen tarihlerde tatil edilir. Ayrıca doğal afet, ağır hava şartları, salgın hastalık ve diğer sebeplerle okulların tatil edildiği zamanlarda, o yerdeki Kur’an kursları da kendiliğinden tatile girer. Bu durumda olan yerleşim yerlerindeki yatılı Kur’an kurslarında eğitime mani bir durum olmaması halinde eğitim-öğretime devam edilebilir.
(2) Dönem veya kur esasına göre eğitim yapılan kurslarda tatiller, eğitim programına göre belirlenir.
(3) Hafızlık çalışması yapılan kurslarda hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde de derslere devam edilebilir.
(4) Resmi bayramlardan sonraki idari tatillerde yatılı yüzünden ve hafızlık eğitimi yapılan Kur’an kurslarında eğitime devam edilir.
ALTINCI BÖLÜM
Komisyonlar, Sınavlar ve Belge ĠĢlemleri
Komisyonlar
Hafızlık takip komisyonu
Madde 40 - (1) Komisyon, en az bir sınıf hafızlık eğitimi yapılan il/ilçelerde müftünün teklifi ve mülki amirin onayı ile en az ikisi hafız olmak şartıyla üç kişiden oluşur, komisyon üyelerinden en az birisi kadın öğreticilerden belirlenir. Aynı ilçede bu üyeler bulunamazsa, il veya diğer ilçelerden alınır. Öğrencinin sınıf hocası komisyona üye olarak katılır. Komisyona müftü veya görevlendireceği personel başkanlık eder.
(2) Hafızlık Takip Komisyonunun görevleri şunlardır;
a) Hafızlık eğitimi yapmaya elverişli kursları tespit etmek,
b) Hafızlık eğitimi verecek öğreticileri tespit etmek,
c) Hafızlık hazırlık dönemine başlayacak öğrencilerin seçimini yapmak,
ç) Hazırlık döneminden hafızlık dönemine geçecek öğrencilerin tespitini yapmak,
d) Hafızlık tespit sınavına girecek öğrencilerin tespitini yapmak,
e) Hafızlık eğitimine devam edemeyeceği kanaatine varılan öğrencilerin tespitini yapmak,
f) Hafızlık eğitimi verilen kursların ve öğrencilerin ihtiyaç, şikayet, beklenti ve önerilerini tespit etmek,
g) Dönem sonlarında ölçme-değerlendirme yapmak ve gerekli görülen tedbirleri almak,
ğ) Her yıl mayıs ayı sonunda tespitler ve teklifler şeklinde iki başlık altında genel değerlendirme raporu hazırlamak,
h) Hafızlık programının ekindeki formları usulünce doldurup imzalamak,
ı) Hafızlık programının dönemlerinde belirlenen başarıyı gösteremeyenlere veya yetişkinliklerinde hafızlığa başlayanlara ek süre vermek,
i) Hafızlığa kurs dışında başlayanlardan kurslara kaydolmak isteyenler ile hazırlık dönemi atlatılarak doğrudan ezberleme dönemine geçmesi uygun olanların tespitini yapmak,
j) Öğreticilerin hafızlık programını uygulamadaki başarısını değerlendirmek,
k) Öğrenci ve öğreticilerin moral motivasyonlarını arttırıcı yönde rehberlik etmek,
l) Öğreticilerin aylık ders çizelgeleriyle yöneticilerce tutulacak öğrenci takip çizelgesinin usulünce doldurulup saklandığını kontrol etmek,
m) Dörder aylık yapacağı kontrollerde kurs ve öğreticilerle ilgili tespit, teklif ve değerlendirmeleri rapor haline getirerek müftülüğe sunmak.
15
Hafızlık tespit sınavı komisyonu
Madde 41 - (1) Yurt içinde ve yurt dışında hafızlık tespit sınavı komisyonları üç kişiden oluşmak üzere Başkanlıkça teşekkül ettirilir. Komisyon üyelerinin çoğunluğunda hafızlık şartı aranır. Yurt dışında hafızlık tespit sınav komisyonu, din hizmetleri müşavirinin Başkanlığında kurulur, komisyon üyeleri yurt dışında görevli olanlar arasından seçilir.
Hafızlık tespit sınavına müracaat ve giriş belgesi
Madde 42 - (1) Hafızlık tespit sınavları, bu sınavların yapılacağı yerler ve müracaat tarihleri ve istenen belgeler her yıl Başkanlıkça ilan edilir.
(2) Başkanlığa bağlı Kur’an kurslarında okuyanlar veya kendi imkânları ile hafızlık yapanlar, Başkanlıkça yapılacak hafızlık tespit sınavlarına ilan edilen başvuru süresi içinde müracaat edebilirler.
(3) Kur’an kurslarında okuyan öğrenciler ile kendi imkânları ile hafızlığını bitirenlerden hafızlık tespit sınavına girmek isteyenler için, nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte müftülüklere müracaat edilir. İlgili müftülük tarafından fotoğraflı ve onaylı Hafızlık Sınavı Giriş Belgesi çıktısı verilir.
(4) Sınava girecekler, sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundururlar.
(5) Yurt dışında sınava girmek isteyenler de yukarıda belirtilen belgelerle birlikte din hizmetleri müşavirliklerine ve ataşeliklerine başvururlar, müşavirlik ve ataşeliklerce kendilerine fotoğraflı ve onaylı sınav giriş belgesi verilir.
Yüzünden okuyanlar belge sınavı komisyonu
Madde 43 - (1) Komisyon, müftünün teklifi ve mülki amirin onayı ile üç, kişiden oluşur. Öğrencisi kadın olan Kur’an kurslarına yönelik yapılacak yılsonu sınavları için teşkil edilecek komisyonların, kadın ağırlıklı üyelerden komisyon oluşturulmasına dikkat edilir. Komisyona müftü veya görevlendireceği personel başkanlık eder. İhtiyaç duyulması halinde birden fazla komisyon kurulabilir.
(2) Bir eğitim takviminde temel ve ek öğretim programlarına katılan ve “Başarı Belgesi” (EK-10) almak isteyen öğrencilere yönelik komisyonca sınav yapılır.
Sınavların yeri, zamanı ve Ģekli
Madde 44 - (1) Ön koşulluluk esasına göre hazırlanmış olan ve birbirinden farklı 4 kur programına katılanlardan belge almak isteyenler için 4 üncü dönemin son haftası kurslarda komisyonca sınav yapılır ve başarı belgeleri (belge) müftülük tarafından verilir.
(2) Öğretim programlarında her düzey/kur’un sonunda, öğretici tarafından “Katılım Belgesi” (EK- 11) verilir.
(3) Hafızlık tespit sınavı Kur’an-ı Kerim’in tümünden, yüzünden okuyanlar başarı belge sınavı ise müfredatta yer alan konulardan sözlü olarak yapılır.
(4) Belge sınavına giren öğrenciler için sınav tutanakları (EK-12) iki nüsha olarak düzenlenir. Yönetici tarafından bir nüshası Müftülüğe verilir diğer nüshası kursta muhafaza edilir. Başarı belgesi alanlar kurstaki “Belge Defteri”ne kaydedilir. Katılım belgesi alanlar deftere kaydedilmez. Her dönem sonunda başarı belgesi alanların listesi (EK-13) yönetici tarafından doldurularak müftülüğe teslim edilir.
16
Hafızlık tespit sınavlarının zamanı
Madde 45 - (1) Başkanlık merkezinde veya Başkanlıkça uygun görülen yer ve zamanlarda hafızlık tespit sınavları yapılır. Bu sınavlara Kur’an kurslarında veya kendi imkânları ile hafızlığını tamamlayanlar başvurabilir.
Hafızlık tespit sınavında değerlendirme
Madde 46 - (1) Hafızlık tespit sınavlarında değerlendirme ve hafızlık tespit ölçütleri Başkanlıkça belirlenir.
Belge iĢlemleri
Madde 47 - (1) Belge formatları Başkanlıkça hazırlanır.
(2) Başkanlıkça yapılan hafızlık tespit sınavında başarılı olanlara Hafızlık Belgesi verilir.
(3) Yaygın din eğitimi almak isteyenler için düzenlenen kurslara katılanlara Katılım Belgesi, öğrencinin isteği ile yapılan sınavlarda başarılı olanlara ise Başarı Belgesi verilir.
YEDĠNCĠ BÖLÜM
Kurs Aile Birliğinin KuruluĢu, Organları, ĠĢleyiĢi, Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Kurs aile birliğinin kuruluĢu ve organları
Madde 48 – (1) Kurs ile öğrenci velileri ve vatandaş arasında bütünleşmeyi ve işbirliğini sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulan kurslarda tüzel kişiliği haiz olmayan kurs aile birliği oluşturulur. Birlik, müftünün onayı ile kurulmuş olur. Birlik kurulduğu kursun adını alır.
(2) Yönetici, öğretici, yetişkin öğrenci ve veliler Kurs Aile Birliği’nin tabi üyesidir. Yönetici, öğretici ve öğrencinin kendisinin; velinin ise öğrencisinin kursla ilişiği kesilince üyeliği düşer.
(3) Birlik; genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kurulu organlarından oluşur.
(4) Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir, her yıl ocak ayının sonuna kadar ilgili kursta, katılan üyelerle toplanır ve bunların çoğunluğu ile karar alır. Ancak toplantı yeter sayısı, mevcut yönetim kurulu üye sayısının iki katından az olamaz. Kurul, gündem maddelerini sırası ile görüşür. Genel kurulun toplanamaması durumunda 30 gün içinde olağanüstü toplantı yapılır ve kararlar katılanların çoğunluğu ile alınır.
(5) Genel kurul toplantısı aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Genel kurula katılacak üyeler toplantı katılım cetvelini imzalar.
b) Toplantının açılışı ilgili kurs yöneticisi tarafından yapılır.
c) Açık oyla bir divan başkanı ve bir kâtip seçilir.
ç) Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yeni seçilen yönetim kuruluna teslim edilir.
(6) Genel Kurul; Yönetim kuruluna yedi asıl, yedi yedek üyeyi, denetleme kuruluna ise üç asıl, üç yedek üyeyi açık oylamayla seçer, yönetim kurulunca hazırlanan tahmini bütçeyi görüşür, bir önceki döneme ait yönetim ve denetleme kurulu faaliyet raporlarını görüşür ve ibra eder. İhtiyaçların giderilmesine yönelik yönetim kurulunu yetkilendirir.
(7) Yönetim Kurulu, salt çoğunluk velilerden olmak üzere; öğretici, öğrenci, veli, kurs cami müştemilatında ise cami görevlileri ve hayırsever vatandaşlardan genel kurulca seçilen 7 asıl üyeden oluşur. Görev süresi Ocak ayından diğer Ocak ayına kadar 1 yıldır. Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk hafta içinde kursta toplanarak üyeleri arasından bir başkan, bir
17
başkan yardımcısı, bir muhasip ve bir sekreter seçerek görev ve iş bölümü yapar. Başkan yardımcısı, başkanın bulunmadığı zamanlarda başkana vekâlet eder. Muhasip birliğin gelir-gider işlemlerini, sekreter de yazışmalarını yürütür. Birlik adına yapılan her türlü harcama ile iş ve işlemlere ilişkin yazışmalar kurs yöneticisi ile koordineli yapılır.
(8) Yönetim Kurulu yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır ve yürütülecek hizmetleri görüşür. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Kararlar, kurs yöneticisinin teklifi müftünün onayı ile uygulamaya konulur.
(9) Kararlar Kurs Aile Birliği karar defterine yazılır ve kurul üyelerine imzalatılır.
(10) Denetleme Kurulu, genel kurulca seçilen üç üyeden oluşur. Kurulun görev süresi bir yıldır. Kurul, yılda en az iki defa yönetim kurulunun faaliyetlerini ve hesaplarını inceler. Hazırlayacağı raporu genel kurula sunar. Kurul, yaptığı denetimler sonucu, yönetim kurulunun 49 uncu maddede sayılan görev ve yetkilerine aykırı faaliyetlerini tespit etmesi hâlinde müftülüğü yazılı olarak bilgilendirir.
(11) Muhasip, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden seçilemez.
Kurs aile birliği yönetim kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları
Madde 49 – (1) Yönetim Kurulu birlik adına görev yapar. Kurs aile birliğinin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Kursun amaçlarının gerçekleştirilmesine, stratejik gelişimine, fırsat eşitliğine imkân vermek amacıyla kurs yönetimi, veliler ve hayır sahipleriyle iş birliği yapmak.
b) Kurs yönetimiyle işbirliği yaparak ve gerekli yasal izinleri alarak, kursun işleyişine katkı sağlayacak ve öğrenci sayısını artıracak dini, kültürel, eğitsel, tiyatro, spor, gezi, kermes, kreş, kampanya ve benzeri etkinliklerde bulunmak.
c) Özel eğitim gerektiren öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin ek eğitim faaliyetlerini desteklemek.
ç) Kursun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet satın almak.
d) Kursa yapılan aynî ve nakdî bağışları makbuz karşılığında kabul ederek kayıtlarını tutmak,
e) Kurs yönetimi ile iş birliği yaparak, kursta imkânları yeterli olmayan öğrencilere maddî-manevî destek sağlamak.
f) Müftülüğün izni ile düzenlenecek tören ve toplantıların giderlerine katkıda bulunmak.
g) Eğitim-öğretimle ilgili resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.
ğ) Eğitim-öğretimi geliştirici diğer etkinliklere katkı sağlamak.
h) Kursun bakım ve onarım işlerini yapmak,
ı) Eğitime destek sağlayacak araç-gereç ve yayınları almak.
Kurs aile birliğinin gelirleri
Madde 50 – (1) Birliğin gelirleri;
a) Ayni, nakdî, şartlı/şartsız bağış ve yardımlardan,
b) Kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişilikleri ve gerçek kişilerin, örgün ve yaygın eğitim kurumları bünyesinde eğitim ve öğretimin yapıldığı saatler dışında gerçekleştirecekleri sosyal, kültürel, sportif, kurs, proje, sınav, toplantı, kampanya, kermes ve benzeri gelir getirici etkinliklerinden sağlanan gelirlerden,
c) Diğer gelirlerden
oluşur
18
(2) Nakdi bağışların öncelikle birliğin banka hesabına yatırılması sağlanır, mümkün olmadığı durumlarda gelir makbuzu (EK-14) karşılığında kabul edilir. Ayni yardımlar da makbuz karşılığı kabul edilerek kurs yöneticisine teslim edilir.
(3) Şartlı bağışlar amacı dışında kullanılamaz.
(4) Yönetim kurulunca bastırılan veya hazır alınan basılı gelir gider makbuzları; müteselsil seri, cilt ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu makbuzlardır. Bunlar noterde tasdik ettirildikten sonra yönetim kurulu karar defterine koçan seri numaraları yazılarak kayıt altına alınır ve ayrıca gelir-gider defteri tutulur. Gelir ve gider makbuzları Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte öngörülen süreler kadar muhafaza edilir.
(5) Birliğin banka hesabındaki paralar, birlik başkanı ve muhasip üyenin müşterek imzasıyla çekilir.
Kurs aile birliğinin gelirlerinin harcanması
Madde 51 – (1) Birliğin gelirlerinin, kurs binasının eksiklerinin giderilmesi, eğitim-öğretim giderleri ile maddî imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçları ve kursun işleyişine katkı sağlayarak öğrenci sayısını artıracak diğer etkinlikler için harcanması esastır. Harcamalar, yönetim kurulu kararıyla belgeye dayalı olarak yapılır.

Yönergeyi bilgisayarınıza indirmek için TIKLAYINIZ <



1226 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ