• https://www.facebook.com/izmirdiyanet-sen.org
  • https://www.twitter.com/nail hoca çelik
  • https://www.youtube.com/nail hoca çelik

TEKLİFLERİMİZİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ

Geçtiğimiz günlerde çıkarılan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Sınav Yönetmeliği’nde kurum çalışanlarını mağdur eden bazı maddelerin değiştirilmesi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’na değişiklik teklif ve gerekçelerimizi dosya halinde sunduk.

 

25 Kasım 2011 tarih ve 28095 sayı ve 26 Kasım 2011 tarih ve 28096 sayı ile Resmi Gazete’nin Mükerrer sayısında yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Sınav Yönetmeliği’ndeki bazı maddeler kurum çalışanlarımızı mağdur edecek şekilde düzenlenmişti. Üyelerimizden gelen yoğun şikayetler dikkate alınarak sendika olarak söz konusu yönetmeliklerin bazı maddelerinin değiştirilmesi konusunda teklif ve gerekçelerimizin yer aldığı bir dosyayı konuyla ilgili DİB yetkilileri ile görüştük.

Görüşülen teklif ve önerilerimizin dikkate alınarak bir an önce yeni düzenlemeler yapılması kurum çalışanlarınızı mağduriyetten koruyacaktır düşüncesindeyiz.  

Değişiklik tekliflerimiz dikkate alınmadığı takdirde üyelerimizin mağdur olmaması adına  gerekli hukuki süreci başlatacağız.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Sınav Yönetmeliği ile ilgili teklif ve gerekçeleri aşağıda yer almaktadır:

 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

(RG:25.10.2011/28095-Mükerrer) 

DEĞİŞİKLİK TEKLİF VE GEREKÇELERİ

 

  1. 1.       

 

MADDE 6 –

(2) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar:

b) Şube müdürü olarak atanabilmek için;

1) İl müftülükleri bünyesindeki din hizmetleri ve eğitimi, hac ve umre işleri şube müdürlükleri ile dini yüksek ihtisas ve eğitim merkezleri ve ilçelerdeki şube müdürlükleri için en az dört yıllık dinî yüksek öğrenim; personel, idari ve mali işlerle ilgili şube müdürlükleri için en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

d) Eğitim uzmanı ve Din hizmetleri uzmanı olarak atanabilmek için;

1) En az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,

2) İlahiyat alanında yüksek lisans yapmış olmak,

3) Başkanlık teşkilatında en az üç yıl çalışmış olmak,

 

TEKLİF-GEREKÇE:

“ilçelerdeki şube müdürlükleri” için “dinî yüksek öğrenim” şartı kaldırılmalı, cümlenin devamındaki “personel, idari ve mali işlerle ilgili şube müdürlükleri” gibi aynı statüde olan ilçelerdeki şube müdürleri için de “dört yıllık yüksek öğrenim” yeterli olmalı. Yani maddede ayrım yapılmayarak idari görev olan şube müdürlüklerinin tamamı için dört yıllık yüksek okul şartı aranmalı.

Ayrıca Eğitim uzmanı ve Din hizmetleri uzmanı olarak atanabilmek şartlarından olan “İlahiyat alanında yüksek lisans yapmış olmak,” ibaresi metinden çıkarılmalı veya illaki yüksek lisans gerekli ve makul ise hiç değilse “yüksek lisans yapmış olmak” şeklinde düzenlenmeli. Yani “dört yıllık yüksek öğrenim mezunu” olmak yeterli ise “yüksek lisansta da “ilahiyat” şartı aranmamalı. 

 

  1. 2.       

 

          MADDE 10 – (1) Bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi asgari üç, azami beş yıldır.

MADDE 20 – (1) İstek üzerine yer değişikliği; mazeret sebebiyle, süre sebebiyle ve karşılıklı yer değiştirme talepleri üzerine yapılan yer değiştirme işlemleridir.

b) Süre sebebiyle yer değiştirme:

1) Atandığı il veya ilçede bir yılını tamamlayanlar il içi; üç yılını tamamlayanlar ise il dışı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Grup ve sınıf hizmetine tabi olanların il dışı nakillerinde asgari hizmet süreleri dikkate alınır.

 (2) Cami görevlilerinin birinci fıkra dışında kalan isteğe bağlı atanmalarında,  İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ekinde yer alan (EK-1) Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formundan en az yetmiş puan alınması esastır. Cami görevliliği için yapılan yarışma sınavının başarı listesinin hazırlanmasında; Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formu ile bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (EK-6) Cami Görevliliği Değerlendirme Kıstasları Formundan alınan puanların ortalaması alınır.

 

 

TEKLİF-GEREKÇE:

Bütün grup ve sınıflarda hizmet süresinin “asgari üç yıl” olarak düzenlenmesi pek çok mağduriyet yaşatacak olup makul bir süre değildir. Ayrıca şu an itibariyle “iki yıl hizmet süresini tamamlayan” ve atanma talep hakkı kazanan pek çok personel hayal kırıklıkları yaşayacak ve mağdur edilecektir. Bu durum da dikkate alındığında değerlendirildiğinde bütün grup ve sınıflarda hizmet süresinin “asgari iki yıl” olarak düzenlenmesi kamu yararı ve hizmet gereği ilkeleri bakımından daha uygundur.

10. Maddede yer alan “asgari üç yıl” ve 20. Maddede yer alan “üç yılını” ibarelerinin “iki yıl” olarak değiştirilmesi gerekir.

  20. maddenin 1.fıkrası dışındaki isteğe bağlı atamalarda sözlü sınav için aranan “70 puan şartını kaldırılması” ya da söz konusu “puanın düşürülmesi” gerekmektedir. Çünkü isteğe bağlı atanma talep eden kamu görevlisi aynı grupta bir başka camiye atanmak istediğinde ise bu şart anlamsız kalmaktadır. Münhal bulunan bir kadroya bir kişinin başvuru yapması durumunda 70 puan şartı yine anlamsız kalacaktır.  Münhal bulunan kadroya birden çok başvuru yapılması halinde ise, hiç kimsenin sınavı kazanamaması durumunda o kadro boş kalması gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Uygulama açısından bakıldığında 70 puan şartı idarelere yoğunluk katacak ve kamu görevlisinin isteğe bağlı atama talebinin zorlaştırılması memurun görevini en iyi şekilde ifa etmesini zorlaştıracaktır.

 

  1. 3.       

 

MADDE 15 – (1) Dinî yüksek ihtisas merkezi ve eğitim merkezi müdürlerinin bulundukları yerde görev süresi üç yıl olup, her üç yılda değerlendirme yapılarak gerektiğinde bu süre dokuz yıla kadar uzatılabilir.

 

TEKLİF-GEREKÇE:

Bu maddede yer alan “görev süresi üç yıl” ibaresi aynı yönetmeliğin 10. Maddesi ve 16. Maddesi ile çelişmektedir. 10. Maddede bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi azami “beş yıl” olarak düzenlendiği halde burada hizmet süresi azami “üç yıl” ve uzatıldığında “dokuz yıl” olarak farklı düzenlenmektedir.

Ayrıca bir sonraki 16. maddede “taşra teşkilatında görev yapan şeflerin” azami hizmet süresi “beş yıl” ve “bir yıl” uzatılabileceği düzenlenmiştir. Bu durumda “Dinî yüksek ihtisas merkezi ve eğitim merkezi müdürlerinin” görev süresinin “üç yıl” olması 10. Maddenin “beş yıl” hükmü ile çeliştiği gibi “dokuz yıla” uzatılabilmesi de 16. Maddenin “bir yıl” daha uzatılabileceği hükmü ile çelişmekte olup idare hukukunun temel ilkelerinden olan hak ve nesafet kuralları ile eşitlik ilkesine de aykırıdır.

 

  1. 4.       

 

MADDE 19:

  (1) Hizmet gereği görev veya görev yeri değişikliği, aşağıdaki hallerde yapılır:

  ç) Başkanlıkça veya mahalli mülki amir tarafından görülecek idarî lüzum ve zaruretler                   bulunması,

            d) Bulunduğu yer ve görevde başarılı olamayanlara başka yer ve görevlerde denenme imkânı                     verilmesi,

 

TEKLİF-GEREKÇE:

          Bu maddede yer alan (ç) bendinde yer alan “idarî lüzum ve zaruretler” ifadesi olabildiğince suistimale açıktır. Bu ifadenin yönetmelikte yer alması durumunda bazı idarecilerin kamu yararı ve hizmet gereklerini keyfi olarak yorumlayabileceği ve kendini haksızlığa uğramış hisseden pek çok personelin iptal davaları açarak idareyi meşgul edeceği kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla “idarî lüzum ve zaruretler” ibaresi keyfi yorumlanamayacak şekilde açılarak yeniden yazılmalı veya “ç” bendi yönetmelikten çıkarılmalıdır. Anayasamızın 2. Maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesi gereğince idarenin eylem ve işlemlerinde gerekçe gösterme zorunluluğu da açık olup “görülecek idari lüzum ve zaruretler” şeklindeki muğlak ifadeler anayasamızın bu hükmüne de açıkça aykırıdır.

          Bu maddenin (d) bendinde yer alan “başarılı olamayanlara” ve “deneme imkanı” ifadeleri de muğlak ve suiistimale açık ifadelerdir. Yani başarılı olamama kıstası nedir ve bu durumda aynı statü korunarak mı yoksa daha aşağı görevlere mi atanacak; ayrıca bu yeni yerde aday memur gibi yeniden denenmiş mi olacak b8u durumlar çok muğlak olup uygulamada bir çok suistimal ve mağduriyetler yaşanabileceği kuvvetle muhtemeldir. Eğer aday memur gibi yeniden denemek üzere atanma yapılacaksa ve bulunduğu yerden daha aşağı derecede olan yerlere atamalar yapılacaksa bu durumda 657 sayılı yasamızın 3. Maddesinde yer alan kariyer ve liyakat ilkelerine aykırılıklar ve kazanılmış hakların geri alınması şeklinde uygulamalarla haksızlıklar yapılabileceği de açıktır.

 

  1. 5.                                                                                                 

“Ek-6 Formunda” yer alan “eksi puanların” formdan çıkarılması daha uygundur. Zira başarı puanları değerlendirmeye esas alınıp personelin teşvik edilmesi makul iken, başarısızlıkların memuru sürekli cezalandırma şeklinde naklen atamalarda dahi ortaya konması hakkaniyet ilkeleri ile 657 sayılı yasanın kariyer ve liyakat ilkelerini düzenleyen 3. Maddesine de aykırıdır. Ayrıca disiplin cezalarının verilmesindeki gerçek amaca da aykırıdır. Çünkü ceza işleminden sonra o olumsuz tavrı bir daha gündeme getirmemek ve memurun da bunu tekrar işlememsi esas amaç olmalıdır. Bunun yerine hataları unutmamanın ve sürekli gündemde tutmanın memurun başarısını olumsuz etkileyeceğinde de tereddüt yoktur.

  1. 6.       

 

MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanacaklarda aşağıdaki özel şartlar aranır:

(2) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar:

ğ) Musahhih olarak atanabilmek için;

1) En az iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak,

2) Başkanlık teşkilatında en az iki yıl görev yapmış olmak,

 

MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki Başkanlık personelinden il müftü yardımcısı ve dengi ve daha alt düzeyde bulunan kadroların eşdeğerleri aşağıdaki şekilde yedi kademe halinde tespit edilmiştir:

c) Üçüncü kademe: Öğretmen, araştırmacı, sosyolog, psikolog, APK uzmanı, din hizmetleri uzmanı, eğitim uzmanı, vakit hesaplama uzmanı, çözümleyici, mütercim, kütüphaneci, istatistikçi, astronom, tabip, diş tabibi, mühendis, mimar.

ç) Dördüncü kademe: İmam-hatip, Kur’an kursu öğreticisi, cami rehberi, programcı, ayniyat saymanı, teberrukat saymanı, musahhih, şef, tekniker, sağlık teknikeri, biolog, yönetmen, prodüktör, film yapımcısı, ses kayıtçısı, ışıkçı, montajcı, spiker, muhabir, kameraman.

 

 

TEKLİF-GEREKÇE:

Musahhihlik kadrosunun dördüncü kademeden üçüncü kademeye geçirilmesi gerekmektedir. Zira, musahhihler çevirmen olup, üçüncü kademede sayılan kadroların işlerine denk ve önemli işler yapmaktadırlar.

Musahhihlik kadrosunun dördüncü kademeden üçüncü kademeye geçirilmesi ile 6.maddenin 2.fıkrasını (ğ) bendinin 1. cümlesinde yer alan iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak şartı “dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak” olarak ve 2. Paragrafta yer alan başkanlık teşkilatında en az iki yıl görev yapmış olmak şartı da “en az üç yıl görev yapmış olmak” olarak üçüncü kademede belirtilen kadrolara uygun olarak değiştirilmelidir. Ayrıca önceki musahhihlik kadrosuna alınanların kazanılmış hakkı korunarak bu şartlar yeni açılan kadrolar için uygulanmalıdır.  

 

  1. 7.       

 

MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanacaklarda aşağıdaki özel şartlar aranır:

(2) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar:

h) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak atanabilmek için;

1) En az imam-hatip lisesi mezunu olmak,

2) Başkanlık teşkilatında en az iki yıl görev yapmış olmak,

3) Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar işletmenlik sertifikasına sahip olmak,

 

TEKLİF-GEREKÇE:

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak atanabilmek “Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar işletmenlik sertifikasına sahip olmak” şartı maddeden çıkarılmalı ya da “herhangi bir resmi ya da özel kurumdan alınan bilgisayar işletmenlik sertifikasına sahip olmak” şeklinde değiştirilmelidir. Çünkü söz konusu sertifika programı 160 saat olup eğitim süresi en az iki aydır. Ayrıca küçük yerleşim yerlerinde bulunan kamu görevlilerinin bu sertifika programlarına ulaşmaları oldukça güç olacaktır. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu için herhangi bir bilgisayar sertifikası da yeterli sayılmalıdır. Türkiye genelinde 70 civarında Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu bulunduğu için Mevcut kadroda bulunanlardan bu şart aranmamalıdır.

  1. 8.       

 

MADDE 20 – (1) İstek üzerine yer değişikliği; mazeret sebebiyle, süre sebebiyle ve karşılıklı yer değiştirme talepleri üzerine yapılan yer değiştirme işlemleridir.

a) Mazeret sebebiyle yer değişikliği: Aşağıda belirtilen mazeretlerin belgelendirilmesi halinde, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla grup ve sınıf hizmetine tabi olsun veya olmasın, memurun talebi üzerine ve aşağıdaki öncelik sırasına göre yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir:

1) Sağlık durumu: Sağlık sebebiyle memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için, kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağı, tam teşekküllü bir Devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir. Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler her yıl Ocak ayında alacakları aynı nitelikteki sağlık kurulu raporu ile mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirirler. Gerekli sağlık şartlarını kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilenler, ayrıldıkları hizmet bölgesindeki eksik hizmetlerini tamamlamak zorundadırlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKLİF-GEREKÇE:

20.maddenin 1.fıkrasının (a) bendinin 1.paragrafında yer alan “Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler her yıl Ocak ayında alacakları aynı nitelikteki sağlık kurulu raporu ile mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirirler. Gerekli sağlık şartlarını kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilenler, ayrıldıkları hizmet bölgesindeki eksik hizmetlerini tamamlamak zorundadırlar.” İfadesi paragraftan çıkarılmalıdır. Örneğin sağlık mazereti nedeniyle atanan bir kişinin üç yıl sonra iyileşmesi halinde eski görev yerine iade edilmesi makul değildir. Zira, sağlık nedeniyle atanan kişinin yerine bir başkası atanmakta olup, her iki kamu görevlisi de aradan geçen zaman diliminde yerlerine alışmakta ve hayatlarını kurmaktadırlar. Tekrar bu kişilerin yerlerinin değiştirilmesi usul ekonomisine, kamu yararı ve hizmet gereği ilkelerine açıkça aykırı olacaktır. Eş durumu nedeniyle yapılan atamalarda atama yapıldıktan örneğin altı ay sonra eşler boşandı diye eski görev yerine atanması gibi bir uygulama yoktur.  

  1. 9.       Ek Madde Eklenmesi : “Söz konusu yönetmeliğe tabi tüm kadroların değişikliklerden önceki kazanılmış hakları saklıdır.” Şeklinde ek madde eklenebilir.

  

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI SINAV YÖNETMELİĞİ

(R.G: 26.10.2011/28096-Mükerrer)

DEĞİŞİKLİK TEKLİF VE GEREKÇELERİ

  1. 1.       

 

MADDE 9 – (1) Başkanlıkça açılan sınavlarda sınavı yapacak kurul veya kurullar İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün teklifi ve Başkanlığın onayı ile bir başkan ve en az iki asıl, iki yedek üyeden oluşur.

(2) İl ve ilçelerde münhal bulunan kadrolar için açılacak sınavlar il müftülüğü değerlendirme ve sınav kurulunca yapılır. Bu kurul, valilik onayı ile il müftüsü, müftü yardımcısı veya metropol ilçe müftüsünün başkanlığında biri münhal bulunan kadronun bulunduğu ilçe müftüsü olmak üzere ilçe müftüleri, eğitim görevlisi ve vaizlerin katılımıyla başkan dahil üç asıl iki yedek üyeden oluşur ve devamlılık arz eder. Sınav yoğunluğu dikkate alınarak aynı usulde birden fazla sınav kurulu oluşturulabilir. Sınav yeri ilanda belirtilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKLİF-GEREKÇE:

            İl ve ilçelerde bulunan münhal kadro için açılacak sınavların il müftülüklerince yapılması kamu görevlileri açısından oldukça külfetli olacaktır. Aynı zamanda tüm il müftülüklerinin yoğunlukları daha da aratacaktır. Türkiye’de bazı ilçe merkezlerinin il merkezlerine 200-250 km mesafede bulunduğu düşünüldüğünde ulaşım ve barınmada yaşanacak zorluklar ortadadır. Kaldı ki mevcut uygulamada zaruret hallerinde söz konusu sınavlar zaten il merkezlerinde yapılmaktadır. Şu halde söz konusu düzenlemede “ilçelerde münhal bulunan kadrolar için açılacak sınavlar ilçe müftülüğü değerlendirme ve sınav kurulunca yapılır.” ya da “ilçelerde münhal bulunan kadrolar için açılacak sınavlar il müftülüğünden ilçe müftülüğü sınav komisyonuna katılacak bir ya da birden fazla kişi ile ilçe müftülüğü değerlendirme ve sınav kurulunca yapılır.” şeklinde düzenlenmelidir.

 

2.  

 

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce yapılan sınavlarda başarı gösterenlerin hakları, bu Yönetmelikteki esaslara göre yapılacak sınavlara kadar geçerlidir.

TEKLİF-GEREKÇE:

 

          Madde hükmü dikkate alındığına önceki yıllarda yapılan Yeterlilik Sınavı ve Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) geçersiz kalmaktadır. Oysa seki yönetmeliğe göre Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) 2 yılda bir yapılmakta idi ve 3 yıl geçerli olduğuna dair bakanlık onayı alınmıştı. Kazanılmış hakların saklı tutulması İdare hukukunun temel ilkelerinden birisidir. Bu durumda söz konusu maddenin kazanılmış hakları koruyacak şekilde eski düzenlemeye göre henüz geçerliliği devam eden sınavlar hariç tutularak düzenlenmesi gerekir.

3.  

          Sınav yönetmeliği içerisinde “Bütün grup ve sınıfları kapsayacak şekilde Yurtdışı ve Hac Görevlendirmeleri için yapılacak sınavların usul ve esasları” gibi hususlar yönetmelikte yar almalıdır. Konu ile ilgili başkanlık mevzuatında bir düzenleme de mevcut değildir.

 

 

 

Okunma Sayısı: 375


1786 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ÜYELİK

SİTE MENÜSÜ